.

.

sobota, 17 grudnia 2011

Przepisy znajomych: czyli "krokiety " Oli N. z kurczakiem, sosem tatarskim i serem

Jako iż studiuję zaocznie, czasu na gotowanie w weekend nie mam wcale. Za to często korzystam z dobroci moich znajomych, którzy nie tylko dzielą się ze mną swoim miejscem do spania, ale jak się również okazało chętni są mnie nakarmić! 
Dzisiejszym przemiłym i przepysznym epizodem był autorski pomysł Oli, która uraczyła mnie nim zaraz po 8 godzinnych zajęciach. 
Po pierwszym spróbowaniu jestem pewna, że na stałe zagości w mojej kuchni. 


Skład:

  • 5 naleśników - nie podaję przepisu, ponieważ każdy ma swój sprawdzony, a jak nie ma to każda mama ma
farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 - 3/4 szklanki ryżu
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka mielona
  • oliwa
  • ser żółty w plastrach
  • sos tatarski pudliszki
panierka:
  • bułka tarta
  • jajko
Sposób przygotowania:
  • Na początek najlepiej zrobić naleśniki i ugotować ryż
  • Kiedy ryż już będzie ugotowany zaczynamy robić farsz.
  • Pierś z kurczaka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą, oprószając solą, pieprzem przez jakieś 3-4 minuty. 
  • Następnie do kurczaka dorzucamy ryż i przyprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką. Całość podsmażamy mieszając przez jakieś 4-5 minut. 
  • Ściągamy farsz z ognia i przekładamy do miski.
  • Na jeden talerz wysypujemy bułkę tartą a na drugi jajko, które roztrzepujemy.
  • Podgrzewamy oliwę na patelni.
  • na naleśnik kładziemy plaster sera, łyżeczkę sosu taratskiego, farsz i zawijamy w kopertę, a żeby się nie rozpadły pomagamy sobie wykałaczkami. 
  • Wkładamy do jajka, następnie do bułki tartej i smażymy na patelni około 3 minuty z każdej strony - aż będą złociste. 
  • Gotowe podajemy z sosem tatarskim. 
  • Smacznego!:) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz