.

.

czwartek, 15 grudnia 2011

Wakacyjny obiad w grudniu, czyli pieczone ziemniaczki, grillowany schab i zielona sałata z domowym sosem vinegret

Zimie się chyba nie spieszy, więc obiad w wakacyjnym klimacie. Pieczone łódeczki(pomysłu mojego mężczyzny), grillowany schab i ulubiona sałata.
 



Skład:(na 3 os.)
łódeczki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta rozmaryn/tymianek/majeranek
  • pieprz czarny, sól
  • 3 łyżki oliwy do polania
mięsko:
  • 3 kawałki schabu/ karczku/ piersi z kurczaka
  • przyprawa grillowa
  • chilli
  • pieprz,sól
  • 1/2 szklanki oleju do zalania
  • łyżeczka sosu sojowego
sałata z sosem vinegret
  • 1 główka zielonej sałaty 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1- 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
  • ziemniaki dokładnie myjemy pod ciepłą wodą, aż zejdzie cały brud, następnie kroimy na cząstki w kształcie łódeczek
  • wkładamy do miski, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i zalewamy oliwą
  • mieszamy i odkładamy na minimum 20 minut aby przesiąkły aromatem dodatków

  • mięso rozbijamy na cieńsze, młoteczkiem/tłuczkiem (dzięki za olśnienie)  kuchennym , wkładamy do miski, robimy marynatę (najlepiej każdy według swojej sprawdzonej), odkładamy na minimum 30 minut
  
  • Sałatę obieramy z ciemnozielonych liści, a te najładniejsze, najjaśniejsze dzielimy na mniejsze kawałki i myjemy w wodzie, po czym suszymy w ręczniku bądź w suszarce do sałaty
domowy sos vinegret uwielbiam najbardziej, swój robię według przepisu mamy
  • siekamy połówkę czerwonej cebuli na drobne bo to jest najbardziej pracochłonne, jeśli można to tak nazwać;)
  • do szklanki nalewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju
  • wrzucamy cebulkę
  • wyciskamy ząbek czosnku
  • dolewamy ocet balsamiczny
  • dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie(jak ktoś nie lubi to może dać inne lub w ogóle)
  • smakujemy i ew. doprawiamy 
  • ważne jest aby sałatę zalać dopiero 10-15 minut przed podaniem 


  • Po wykonaniu tych wszystkich czynności zostawiamy kuchnię na jakiś czas, ponieważ wszystkie te rzeczy muszą być zrobione i podane od razu.
  • Pierwsze co robimy to nagrzewamy piekarnik do 220stopni
  • Na blaszę wykładamy papier do pieczenia albo folię aluminiową i na to wykładamy ziemniaczki razem z zalewą
  • wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, na 2 półce od dołu
  • sałatę przekładamy do miski i zalewamy sosem, mieszamy
  • po 5 minutach od nastawienia ziemniaków, rozgrzewamy patelnię grillową (ok. 3-4 minut aby była bardzo ciepła) i wrzucamy na nią mięsko na mniej-więcej 3-4 minuty z każdej strony jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana





Do mięska można podać jakiś sos typu barbecue.

Smacznego:)




P.S. Szczerze, to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz