.

.

środa, 7 marca 2012

Zapiekane cannoli z kurczakiem i sosem pomidorowym

Jako iż wkroczyłam w nowy etap życia, zwany studenckim mieszkaniem, muszę wymyślać potrawy z tych składników, które akurat mam pod ręką. Pierś z kurczaka mama dała, z domu resztka makaronu cannoli została zabrana i do tego drobne zakupy, czyli puszka z pomidorami, cebula, 3 ząbki czosnku i 2 plastry sera. 


Skład: (na dwie osoby)
  • 8 cannoli
  • mała lub 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 plastry sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, majeranek. 
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki, cebulę i czosnek szatkujemy. Na dno średniej wielkości garnka wlewamy olej. Dorzucamy cebulę i czosnek, czekamy aż trochę się zeszkli. Wlewamy do tego puszkę pomidorów i przecier. Czekamy aż lekko się podgotuje i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na małej patelni. Następnie cannoli nadziewamy kawałkami kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Całość zalewamy sosem pomidorowym, a na górze okładamy kawałkami sera. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 25 - 35 minut. Najważniejsze jest aby makaron zmiękł - wygodnie sprawdzać to długą wykałaczką. 


Smacznego!:) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz