.

.

wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i mozzarellą

Zapiekanki z tuńczykiem zasmakowałam pierwszy raz rok temu w katowickiej Hipnozie. Tak bardzo przypadła mi do gustu, że na dobre wpisała się w menu.


Skład: (na 3-4 osoby)

  • 1 duża cebula
  • 1-2 puszki tuńczyka (ja lubię jak jest więcej, więc daje 2)
  • 50g serka topionego śmietankowego
  • 3-5 łyżek śmietany 16% lub 18%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 250g - 300g makaronu świderki
  • 1 mozzarella 

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. (Nie przelewamy zimną wodą po ugotowaniu, aby nie wpłukać skrobi, która ułatwia połączenie makaronu z sosem). Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy tuńczyka oraz śmietanę, serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron. Zalewamy go sosem i mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na 15-20 minut - aż mozzarella trochę się zarumieni. 


Smacznego!:)




2 komentarze:

  1. Super!!! Genialny przepis! :) Dziś go wykorzystałem! Ja dodałem jeszcze do tego 1 x małą czerwoną papryczkę chilli , 1 x małą żółtą papryczkę chilli, 1xpaprykę czerwoną

    OdpowiedzUsuń
  2. A jadłaś tam może zapiekankę z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem? I wiesz jak ją zrobić? próbowałam robić w domu i nie chce mi wyjść a jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń