.

.

środa, 28 marca 2012

Salsa śledziowa

Domowa wersja salsy śledziowej. Jednym jedynym minusem jest to, że jest odrobinę droższa od tej kupnej. Poza tym jest zdrowsza (bo bez konserwantów), jest jej więcej i można samemu ustalić składnikowe proporcje. 

Skład:
  • 4-5 śledzi w oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka duża papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli bądź sos tabasco/piri piri
  • 1 przecier pomidorowy 200g 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2-3 łyżki octu
  • szczypta vegeta/ 1/2 łyżeczki maggi 
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 krążków ananasa z puszki 
  • 1-2 duże ogórki kiszone bądź konserwowe
  • 1 łyżeczka sosu mango
Sposób przygotowania: 
Cebulę szatkujemy, paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę i chilli (w moim przypadku dodałam sosu piri - piri, mniej więcej jedną do półtorej łyżeczki). Podsmażamy aż zmięknie. Następnie dodajemy wodę, cały przecier, cukier, ocet i vegetę/maggi. Mieszamy aż do zgęstnienia. Gdy sos będzie już gęsty, odkładamy do wystygnięcia. Śledzia kroimy na średniej wielkości kawałki, ogórki i ananas kroimy w kostkę.Od siebie dodałam łyżeczkę sosu mango aby przełamać pikantny smak chilli. Wszystko mieszamy razem i odkładamy do lodówki. Najlepiej aby salsa przeleżała w lodówce minimum 3-4h, chociaż najlepiej smakuje dnia następnego. 


Smacznego!:) 



wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i mozzarellą

Zapiekanki z tuńczykiem zasmakowałam pierwszy raz rok temu w katowickiej Hipnozie. Tak bardzo przypadła mi do gustu, że na dobre wpisała się w menu.


Skład: (na 3-4 osoby)

  • 1 duża cebula
  • 1-2 puszki tuńczyka (ja lubię jak jest więcej, więc daje 2)
  • 50g serka topionego śmietankowego
  • 3-5 łyżek śmietany 16% lub 18%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 250g - 300g makaronu świderki
  • 1 mozzarella 

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. (Nie przelewamy zimną wodą po ugotowaniu, aby nie wpłukać skrobi, która ułatwia połączenie makaronu z sosem). Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy tuńczyka oraz śmietanę, serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron. Zalewamy go sosem i mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na 15-20 minut - aż mozzarella trochę się zarumieni. 


Smacznego!:)




środa, 21 marca 2012

"Burrito" + przepis na domowe placki tortilli

Na zrobienie Burrito zebrać się nie umiałam bardzo długo. A dziś na wszystko znalazł się czas i chęci. Nawet placki do tortilli zrobiłam sama. :) 

Gotowe placki z tortilli do najtańszych nie należą, więc jak przyjemna okazała się informacja, że jest to łatwa rzecz do zrobienia, a poza tym wszystko czego potrzebuje jest w domu.
Farsz to już kwestia osobista. Ważne żeby było pikantne. Postawiłam na podstawowe składniki kojarzące się z meksykańskim Burrito, czyli mięso mielone - ja wybrałam mieszane, papryka, kukurydza i fasola. 
Zamiast mięsa mielonego, można użyć drobno pokrojonego kurczaka albo zrobić wersję wegetariańską z samych warzyw. 

Najczęściej do Burrito podaje się sos guacamole albo salsę - ja zrobiłam sos śmietanowy z nutką czosnku, cytryny i ziół.




Składniki na farsz: 
  • 300g mięsa mielonego mieszanego
  • 2 papryki (u mnie żółta i zielona)
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 puszka ciemnej fasoli
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula (ja wykorzystałam zwykłą, bo czerwonej nie miałam)
  • pieprz, sól
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
Składniki na tortillę:  ( około 8 - 10 placków )
  • 250g mąki pszennej (najlepsza była by kukurydziana )
  • 1/4 szklanki wody (letniej, przegotowanej)
  • 100g margaryny Kasi albo Planty
  •  1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • 2-3 małe ząbki czosnku
  • garść świeżych albo suszonych ziół  - bazylia, oregano
  • niecała łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Tortilla:
Mąkę razem z solą przesiewamy. Margarynę ubijamy i dodajemy do mąki. Ugniatamy wszystko razem, podlewamy wodą aby całość utworzyła spójną, nieklejącą się masę. Po utworzeniu masy, odkładamy na 15 minut, przykryte wilgotną szmatką. Później dzielimy ciasto podobnie jak na kluski. Formujemy w długi wałek, i kroimy na ok. 3cm kawałki. Blat posypujemy mąką, a kawałki ciasta wałkujemy na bardzo cienkie placki. Placek wrzucamy na nagrzaną patelnię - najlepiej do naleśników. Warto kontrolować każdy placek, ponieważ pod wpływem ciepła będą tworzyć się bąble. W tym celu przyklepujemy całość od czasu do czasu łopatką. 
Farsz:
Szatkujemy na drobno cebulę oraz kroimy w kostki paprykę.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy mięso. Obsmażamy z obu stron. Dodajemy cebulę, obie papryki oraz posypujemy wszystko słodką papryką i chilli. Podsmażamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory razem z sokiem z puszki, oregano, pieprz i sól. Pomidory rozdrabniamy. Całość gotujemy przez jakieś 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos się zredukuje, a farsz będzie spójny, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy.
Sos:
Do miski wlewamy jogurt, śmietanę. Przeciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec dodajemy posiekane zioła. Mieszamy i odkładamy do lodówki na min. 15 minut aby sos dobrze przeszedł.


Zależy od wielkości placków tortilli danie można podać na dwa sposoby. Zwinąć w tradycyjną "tortillę" albo podać z farszem włożonym do placka złożonego na pół. Przed podaniem podsmażyć na patelni grillowej albo ponownie na naleśnikowej. 


Smacznego:)
















wtorek, 20 marca 2012

Kakaowe naleśniki z musem bananowym

Dziś wyjątkowo danie na słodko, bo szczerze mówiąc nie przepadam za słodkimi daniami obiadowymi. Wole pikantne potrawy.



Skład na ciasto: (około 12 naleśników)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao 
  • 350ml mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
Mus bananowy: (na 6 porcji)
  • 5 bananów
  • sok z połówki cytryny
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Banany kroimy na plastry, wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem, dolewamy soku z cytryny. Przekładamy do miski, czekamy aż ostygną i dodajemy jogurtu. Miksujemy blenderem. Mus zawijamy w naleśniku. Dla estetyki można całość przyozdobić plastrami banana. Do pokreślenia smaku przydałby się sos czekoladowy - ja akurat nie miałam, nad czym ubolewam.


Smacznego!





środa, 7 marca 2012

Zapiekane cannoli z kurczakiem i sosem pomidorowym

Jako iż wkroczyłam w nowy etap życia, zwany studenckim mieszkaniem, muszę wymyślać potrawy z tych składników, które akurat mam pod ręką. Pierś z kurczaka mama dała, z domu resztka makaronu cannoli została zabrana i do tego drobne zakupy, czyli puszka z pomidorami, cebula, 3 ząbki czosnku i 2 plastry sera. 


Skład: (na dwie osoby)
  • 8 cannoli
  • mała lub 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 plastry sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, majeranek. 
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki, cebulę i czosnek szatkujemy. Na dno średniej wielkości garnka wlewamy olej. Dorzucamy cebulę i czosnek, czekamy aż trochę się zeszkli. Wlewamy do tego puszkę pomidorów i przecier. Czekamy aż lekko się podgotuje i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na małej patelni. Następnie cannoli nadziewamy kawałkami kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Całość zalewamy sosem pomidorowym, a na górze okładamy kawałkami sera. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 25 - 35 minut. Najważniejsze jest aby makaron zmiękł - wygodnie sprawdzać to długą wykałaczką. 


Smacznego!:) 







Ciemny makaron z sosem z tuńczyka

Lubię wracać do domu i widzieć, że moje kuchenne eksperymenty inspirują moją mamę do wprowadzania do rodzinnego menu nowych smaków. Dziś ciemny makaron z sosem z tuńczyka - znalezisko mamy.


Skład: (na 3- 4 osoby)
  • 2 puszki tuńczyka w całości w sosie własnym
  • 250g ciemnego makaronu - świderki
  • 2-4 ząbki czosnku (wedle uznania)
  • 1 cebula
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki majonezu
  • troche mleka (około 50ml)
  • pieprz, sól
  • oliwa + trochę masła


Przygotowanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni podgrzewamy oliwę z kawałkiem masła. Wrzucamy na to poszatkowaną cebulę. Dodajemy tuńczyka z sosem, majonez, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną zieloną cebulkę. Mieszamy aż składniki utworzą spójną całość. Makaron polewamy sosem przed podaniem. 


Smacznego!