.

.

niedziela, 12 lutego 2012

Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

O podobnym przepisie było już w tym poście. Placki tortilli, odkąd na dobre zagościły w moim domu, wykorzystywane są na wiele różnych sposobów. 
Pierwszy raz jadłam roladki na urodzinach mojej koleżanki dawno temu, a w ten weekend sama zaserwowałam to moim gościom.
Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem to przede wszystkim przepyszne połączenie, które idealnie spisuje się jako przystawka, dodatek do kolacji. Ważne jest też to, że dobrze smakuje i na ciepło i na zimno.


Skład: 
  • 3 placki tortilli
  • 1 opakowanie szpinaku 450g - 500g
  • 200g wędzonego łososia
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku. Szatkujemy cebulę,3 ząbki czosnku i wrzucamy to na wcześniej rozgrzaną patelnie z oliwą. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie czasu dodajemy śmietany i ewentualnie pozostałe ząbki czosnku - tym razem przeciśnięte. Mieszamy do uzyskania spójnej całości, smakujemy i jeśli wszystko pasuje odkładamy do wystygnięcia. Szpinak ostudzony, więc zabieramy się za zawijanie. Na tortilli kładziemy kawałki łososia, szpinak i zawijamy. Czynność powtarzamy. Zawinięte tortillę wkładamy do lodówki na około 1h, aby placek nasiąknął szpinakiem i później się nie rozwijał.



Podajemy na ciepło, bądź na zimno - wedle uznania. 







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz