.

.

czwartek, 23 lutego 2012

Pasta śniadaniowa z makrelą.

Pasty śniadaniowe to szybki i praktyczny sposób wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na kanapki, kiełbaski itp. Ja szczególnie przepadam ta pastą z tuńczyka i makreli. Dziś łatwy i pyszny przepis na tą drugą. 
Wyciągamy niezawodny blender i do dzieła!

Składniki: 
  • 1/2 makreli ( nie musi być dokładnie tyle, może być ciut mniej) 
  • 3 jajka
  • 1-2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości (których i tak jest malutko), dzielimy na mniejsze części. Jajka obieramy i przeciskamy przez krajacz do jajek albo po prostu kroimy nożem na drobne części. Wrzucamy rybę, jajka, majonez i przyprawy do blendera, miksujemy aż uzyskamy gładką, gęstą pastę. Ogórki kroimy na drobne kosteczki, dorzucamy do reszty i mieszamy łyżką. Przekładamy do miseczki bądź bezpośrednio na chleb i gotowe! Można podawać z plastrem pomidora na górze czy jeszcze pokrojonymi ogórkami konserwowymi w plastry. Wiadomo, że każdy ma inne gusta smakowe dlatego można bawić się proporcjami - więcej majonezu, mniej ryby, więcej jajek. Wszystko zależy od przygotowującego. 


Ważne jest też to, że pasta może leżeć w lodówce do 2 (maksymalnie 3) dni i tym samym nie musimy kombinować co na śniadanie, co na kolację. 




Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz