.

.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Zupa: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Dziś kolejna kremowa zupa - pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Sycąca i rozgrzewająca przy miliardowych mrozach. 


Skład: (na 4 porcje)
  • 1kg pieczarek
  • 1 l wywaru (ew. bulionu)
  • 2 cebula
  • 250ml śmietany do zup
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • groszek ptysiowy
  • masło do smażenia
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę kroimy na paseczki. W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy masło na które wrzucamy cebulę i trzymamy do zeszklenia. Gdy cebula gotowa, dorzucamy pieczarki i dusimy około 5 minut. Następnie obsypujemy pieczarki mąką, mieszamy i gdy całkowicie się wchłonie zalewamy wszystko ciepłym wywarem i gotujemy 10-15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można też skroplić cytryną). Następnie wyłączamy ogień, miksujemy zupę blenderem bądź w robocie kuchennym. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę. Zupę podajemy przyozdobioną pietruszką i z garścią groszku ptysiowego. 


Łatwy i smaczny obiad w niecałe 30 minut. ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz