.

.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Smaki z dzieciństwa, czyli ciemne kluski z jajecznicą

Ciemne kluski z jajecznicą kojarzą mi się z dzieciństwem. Szybki, smaczny obiad, podczas którego wykorzystywało się resztę klusek z wcześniejszego dnia. Przepis pewnie każdy zna, wrzucam go, bo może ktoś odkryje to danie ponownie, tak jak ja.


Jajecznice wszyscy wiedzą jak zrobić, więc podam tylko przepis na ciemne kluski, chociaż z rozmów ciotek i babć wiem, że każda robi inaczej. Po za tym ciężko było mi uzyskać konkretne określenie miar, wszyscy mówią na oko więc ja podaję przykładowo na 6 ziemniakach.


Skład:
  • 6 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (w proporcji 1/4 do całości ziemniaków)
  • sól
Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy. 3 ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, a 3 ucieramy na tarce. 
Utarte ziemniaki odcedzamy przez sitko tak aby wycisnąć całą wodę.
Do miski wkładamy przeciśnięte i utarte ziemniaki, całość mieszamy.
W misce po utartych ziemniakach została woda ze skrobią na dnie - wodę odlewamy, a skrobie dodajemy do ziemniaczanej masy.
Całość schładzamy w lodówce ( lub na mrozie :)), aby ciasto się nie kleiło.
Na schłodzonej masie rysujemy krzyż i na 1 części sypiemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą. 
Ugniatamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić, formujemy wałek i dzielimy na równe części i kulamy kluski. Na środku każdej robimy wgłębienie palcem.
Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia + jakieś 3 minuty jak już będą u góry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz