.

.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Tarta z brokułami, kurczakiem i kukurydzą na cieście francuskim

Dzisiaj tarta z brokułami, kurczakiem i kukurydzą w wersji dla leniuchów, czyli na cieście francuskim. Przygotowana z myślą o dzisiejszej kolacji i jutrzejszym obiedzie w pracy.


Skład:
  • 1/2 ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • duża garść startego sera
  • sól, pieprz,
  • granulowany czosnek
  • przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Brokuł rozdzielić na mniejsze części, włożyć do gotującej się wody i trzymać na mniejszym ogniu przez około 8 min. Cebulę pokroić w piórka, a pierś kurczaka w paski bądź kostkę. Pogrzać olej na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pierś z kurczaka i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na formie o średnicy 22cm rozłożyć papier do pieczenia i na to ułożyć ciasto francuskie. Na cieście najpierw układamy brokuły, później kurczaka z cebulką i potem obsypujemy kukurydzą. W misce rozbijamy jajko, roztrzepujemy je, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i łyżeczkę granulowanego czosnku. Dokładnie mieszamy i zalewamy resztę umieszczoną w formie. Całość obsypujemy startym serem, brzegi ciasta francuskiego smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, na środkową półkę, na jakieś 15-20min. Gotowe:)


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz