.

.

czwartek, 23 lutego 2012

Pasta śniadaniowa z makrelą.

Pasty śniadaniowe to szybki i praktyczny sposób wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na kanapki, kiełbaski itp. Ja szczególnie przepadam ta pastą z tuńczyka i makreli. Dziś łatwy i pyszny przepis na tą drugą. 
Wyciągamy niezawodny blender i do dzieła!

Składniki: 
  • 1/2 makreli ( nie musi być dokładnie tyle, może być ciut mniej) 
  • 3 jajka
  • 1-2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości (których i tak jest malutko), dzielimy na mniejsze części. Jajka obieramy i przeciskamy przez krajacz do jajek albo po prostu kroimy nożem na drobne części. Wrzucamy rybę, jajka, majonez i przyprawy do blendera, miksujemy aż uzyskamy gładką, gęstą pastę. Ogórki kroimy na drobne kosteczki, dorzucamy do reszty i mieszamy łyżką. Przekładamy do miseczki bądź bezpośrednio na chleb i gotowe! Można podawać z plastrem pomidora na górze czy jeszcze pokrojonymi ogórkami konserwowymi w plastry. Wiadomo, że każdy ma inne gusta smakowe dlatego można bawić się proporcjami - więcej majonezu, mniej ryby, więcej jajek. Wszystko zależy od przygotowującego. 


Ważne jest też to, że pasta może leżeć w lodówce do 2 (maksymalnie 3) dni i tym samym nie musimy kombinować co na śniadanie, co na kolację. 




Smacznego!:)

poniedziałek, 13 lutego 2012

Tarta z brokułami, kurczakiem i kukurydzą na cieście francuskim

Dzisiaj tarta z brokułami, kurczakiem i kukurydzą w wersji dla leniuchów, czyli na cieście francuskim. Przygotowana z myślą o dzisiejszej kolacji i jutrzejszym obiedzie w pracy.


Skład:
  • 1/2 ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • duża garść startego sera
  • sól, pieprz,
  • granulowany czosnek
  • przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Brokuł rozdzielić na mniejsze części, włożyć do gotującej się wody i trzymać na mniejszym ogniu przez około 8 min. Cebulę pokroić w piórka, a pierś kurczaka w paski bądź kostkę. Pogrzać olej na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pierś z kurczaka i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na formie o średnicy 22cm rozłożyć papier do pieczenia i na to ułożyć ciasto francuskie. Na cieście najpierw układamy brokuły, później kurczaka z cebulką i potem obsypujemy kukurydzą. W misce rozbijamy jajko, roztrzepujemy je, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i łyżeczkę granulowanego czosnku. Dokładnie mieszamy i zalewamy resztę umieszczoną w formie. Całość obsypujemy startym serem, brzegi ciasta francuskiego smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, na środkową półkę, na jakieś 15-20min. Gotowe:)


Smacznego!



niedziela, 12 lutego 2012

Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

O podobnym przepisie było już w tym poście. Placki tortilli, odkąd na dobre zagościły w moim domu, wykorzystywane są na wiele różnych sposobów. 
Pierwszy raz jadłam roladki na urodzinach mojej koleżanki dawno temu, a w ten weekend sama zaserwowałam to moim gościom.
Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem to przede wszystkim przepyszne połączenie, które idealnie spisuje się jako przystawka, dodatek do kolacji. Ważne jest też to, że dobrze smakuje i na ciepło i na zimno.


Skład: 
  • 3 placki tortilli
  • 1 opakowanie szpinaku 450g - 500g
  • 200g wędzonego łososia
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku. Szatkujemy cebulę,3 ząbki czosnku i wrzucamy to na wcześniej rozgrzaną patelnie z oliwą. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie czasu dodajemy śmietany i ewentualnie pozostałe ząbki czosnku - tym razem przeciśnięte. Mieszamy do uzyskania spójnej całości, smakujemy i jeśli wszystko pasuje odkładamy do wystygnięcia. Szpinak ostudzony, więc zabieramy się za zawijanie. Na tortilli kładziemy kawałki łososia, szpinak i zawijamy. Czynność powtarzamy. Zawinięte tortillę wkładamy do lodówki na około 1h, aby placek nasiąknął szpinakiem i później się nie rozwijał.



Podajemy na ciepło, bądź na zimno - wedle uznania. 







Smacznego!

Grillowany łosoś z masłem cytrynowo - imbirowym

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. W piątki, ze względu na tradycję, staramy się nie spożywać mięsa i dzięki temu jest to idealny dzień na rybne eksperymenty.

Oto przepis na grillowanego łososia, urozmaiconego, prostym do zrobienia, masełkiem cytrynowo - imbirowym - ziołowym. Przyznam, że trochę szukałam czegoś, z czym mogę łososia połączyć. Nie chciałam znowu obiadu z ziemniakami i surówką. Przepis na masełko podpatrzyłam tutaj.
Nieco zmieniłam pierwotny przepis na masło i podałam je w bardziej lejącej formie. 


Skład: (na 3 porcje)
  • 3 dzwony łososia
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • cytryna
masło:
  • pół kostki masła
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • szczypta mieszanki ziół
Sposób przygotowania:
Łososia oprószamy solą morską i pieprzem oraz skraplamy cytryną. Podgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy łososia.Ciężko mi określić czas ale tak na oko to 5-8 minut, trzeba obserwować i przewracać rybę z jednej na drugą stronę aby się nie przypaliło). Bezpośrednio z patelni podawać na stół aby nie stracił temperatury.


Do miski wkładamy pół kostki masła, zalewamy cytryną, wrzucamy starty imbir, jogurt naturalny i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy. 






Smacznego!




P.S. Po raz kolejny polecam wszystkim patelnie grillową - urozmaica zwykłe obiady i przywołuje letnie smaki, gdy za oknem mrozy. 
A Co do reakcji na taką fuzję smaków wśród mojej rodzinki - ryba na + jak najbardziej, jednak tata postawił na klasyczną cytrynę zamiast masełka.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Smaki z dzieciństwa, czyli ciemne kluski z jajecznicą

Ciemne kluski z jajecznicą kojarzą mi się z dzieciństwem. Szybki, smaczny obiad, podczas którego wykorzystywało się resztę klusek z wcześniejszego dnia. Przepis pewnie każdy zna, wrzucam go, bo może ktoś odkryje to danie ponownie, tak jak ja.


Jajecznice wszyscy wiedzą jak zrobić, więc podam tylko przepis na ciemne kluski, chociaż z rozmów ciotek i babć wiem, że każda robi inaczej. Po za tym ciężko było mi uzyskać konkretne określenie miar, wszyscy mówią na oko więc ja podaję przykładowo na 6 ziemniakach.


Skład:
  • 6 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (w proporcji 1/4 do całości ziemniaków)
  • sól
Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy. 3 ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, a 3 ucieramy na tarce. 
Utarte ziemniaki odcedzamy przez sitko tak aby wycisnąć całą wodę.
Do miski wkładamy przeciśnięte i utarte ziemniaki, całość mieszamy.
W misce po utartych ziemniakach została woda ze skrobią na dnie - wodę odlewamy, a skrobie dodajemy do ziemniaczanej masy.
Całość schładzamy w lodówce ( lub na mrozie :)), aby ciasto się nie kleiło.
Na schłodzonej masie rysujemy krzyż i na 1 części sypiemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą. 
Ugniatamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić, formujemy wałek i dzielimy na równe części i kulamy kluski. Na środku każdej robimy wgłębienie palcem.
Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia + jakieś 3 minuty jak już będą u góry. 

Zupa: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Dziś kolejna kremowa zupa - pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Sycąca i rozgrzewająca przy miliardowych mrozach. 


Skład: (na 4 porcje)
  • 1kg pieczarek
  • 1 l wywaru (ew. bulionu)
  • 2 cebula
  • 250ml śmietany do zup
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • groszek ptysiowy
  • masło do smażenia
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę kroimy na paseczki. W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy masło na które wrzucamy cebulę i trzymamy do zeszklenia. Gdy cebula gotowa, dorzucamy pieczarki i dusimy około 5 minut. Następnie obsypujemy pieczarki mąką, mieszamy i gdy całkowicie się wchłonie zalewamy wszystko ciepłym wywarem i gotujemy 10-15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można też skroplić cytryną). Następnie wyłączamy ogień, miksujemy zupę blenderem bądź w robocie kuchennym. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę. Zupę podajemy przyozdobioną pietruszką i z garścią groszku ptysiowego. 


Łatwy i smaczny obiad w niecałe 30 minut. ;)



niedziela, 5 lutego 2012

Chińskie pierożki won ton

Ostatni wypad do azjatyckiej restauracji zainspirował mnie do zrobienia pierożków WON-TON. Tam jadłam je w zupie,a w domu postanowiłam zrobić je w formie przystawki, smażąc w głębokim oleju.


Niestety nie potrafiłam nigdzie znaleźć oryginalnego przepisu na farsz do pierożków, więc kierując się trochę wczorajszym smakiem pierożków zrobiłam farsz z kurczaka i białego serka z przyprawami. Szczegóły poniżej.

Składniki na ciasto: 
  • 250g mąki pszennej (+ jeszcze jakieś 10g - 20g na podsypywanie)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70-100ml wody
Składniki Farszu:
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 twarożku półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • pieprz ziołowy i czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki gęstej śmietany


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, robimy na środku wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy sól i wodę, mieszamy aż do połączenia się składników. Ważne aby ciasto się nie kleiło i było elastyczne. Odkładamy ciasto w misce przykryte wilgotną szmatką na około 40 min, do godziny. 


W czasie gdy ciasto odpoczywa, zaczynamy robić farsz.
Szatkujemy cebulę, kroimy pierś kurczaka na drobne kostki (nie większe niż 1cm na 1cm). Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę, wyciskamy jeden ząbek czosnku i po chwili dokładamy kurczaka. Oprószamy wszystko solą i czarnym pieprzem.
Do miski wkładamy pół twarożku, rozrabiamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. Gdy kurczak już będzie gotowy i lekko ostudzony, dodajemy go do serka i mieszamy. Farsz gotowy.


Wracamy do ciasta.
Dzielimy ciasto na dwie części, jedną wkładamy ponownie do miski i przykrywamy wilgotną szmatką, a drugą część rozwałkowujemy. Aby ciasto nie kleiło się do blatu, obsypujemy miejsce mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. Wałkujemy ciasto tak, aby było jak najcieńsze. Wykrawamy z ciasta kwadraty mniej więcej 8 na 8 cm. Kształt pierożków zależy od was, można składać je jak uszka, pierogi albo tak jak ja - w kształcie kwiatowego pączka.
Z takiej ilości ciasta wyszło 25 pierożków. 

Jak już wspomniałam powyżej, pierożki won ton można podać na kilka sposobów:
  • smażone w głębokim oleju
  • gotowane na parze (około 8-10min) i podawane w rosole - pełnią rolę uszek
  • gotowane jak pierogi