.

.

wtorek, 31 grudnia 2013

Tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem

Ten przepis umieszczam tu na prośbę mojej mamy, która z okazji mojej wyprowadzki zbiera i podłapuje wszystkie niewymagające zbyt wielkiego nakładu czasu pomysły obiadowe. Ten makaron to szybki, aromatyczny i sycący pomysł na obiad, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż 20 minut. 


Składniki:
  • 100g - 150g boczku pokrojonego w kostkę (w Lidlu można kupić już gotowy)
  • garść świeżego szpinaku
  • 300-400ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • twardy ser do posypania (parmezan np.)
  • makaron tagliatelle
Sposób przygotowania:
Ilość składników przeznaczona na obiad dla dwóch osób.
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i czekamy aż zacznie się topić. W tym czasie siekamy cebulkę w kostkę, a liście szpinaku oczyszczamy w wodzie. Gdy boczek odpowiednio natłuści patelnię, dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zarumieni i dodajemy śmietanę. Sos gotujemy przez jakieś 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Osuszamy szpinak, dodajemy do sosu, krojąc go na mniejsze kawałki nożyczkami kuchennymi bądź siekając nożem. Mieszamy i jeszcze ok. 2 minuty zostawiamy na mniejszym ogniu. Odcedzamy makaron, dodajemy sos, ścieramy ser iiii voila - obiad gotowy!:)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz