.

.

środa, 30 listopada 2011

Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią i pomidorem oraz z szynką prosciutto i serem kanapkowym.

Wypieki z ciasta francuskiego to jedno z moich tegorocznych odkryć. 
Dziś postawiłam na wersję wytrawną w dwóch smakach.
Pierwszy to cukinia z pomidorem, a drugi szynka prosciutto z serem sałatkowo - kanapkowym.
Takie pierożki to szybkie danie, które świetnie smakuje na ciepło i zimno. Można je również zaserwować  jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi czy wziąć do pracy/szkoły jakoII śniadanie.




Skład: (na 12 ciastek)
1 gotowe ciasto francuskie


frasz nr 1:
  • pół cukinii
  • mała cebula
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka sosu tao-tao słodko pikantnego


farsz nr 2:
  • 1/3 serka Favita sałatkowo - kanapkowych
  • 3 plastry szynki Prosciutto
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • płaska łyżeczka śmietany 12%




Sposób przygotowania: 
Zaczęłam od farszów, które potrzebują najwięcej czasu.

Farsz z cukinii i pomidorów:
  • cukinię kroimy na krążki, później na paseczki
  • szatkujemy cebulkę
  • pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części
  • na patelnię wylewamy olej, wrzucamy cebulkę a później cukinię z pomidorem i lekko dusimy
  • kiedy warzywa zmiękną dodajemy pieprzu, sosu tao-tao i ziół
  • odkładamy na bok aby nieco ostygło


farsz z serem i szynką prosciutto:
  • do miseczki wkładamy serek, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy szczyptę ziół i pieprzu, łyżeczkę śmietany
  • rozgniatamy i mieszamy aby powstała spójna całość - najlepiej posmakować, ponieważ serek sam w sobie jest dość słony - można wtedy dodać więcej śmietany
  • każdy plaster szynki dzielimy na dwa podłużne



  • Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania
  • kroimy na 2 duże kwadraty
  • bierzemy jeden kwadrat, kroimy przez środek, powstaną dwa prostokąty
  • z każdego prostokąta robimy 3 małe kwadraciki
  • powtarzamy to samo z pozostałą częścią ciasta 

Nakładamy farsz. 
Jeśli chodzi o farsz z cukinią i pomidorami, dajemy 1 łyżeczkę farszu na środek i kleimy jak pierogi
Za to jeśli chodzi o farsz drugi, na ciasto kładziemy szynkę, na szynkę nakładamy serek i zamykamy częścią szynki, która wystaje. Również zaklejamy jak pierogi.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na blaszy układamy folię aluminiową, na niej układamy nasze pierożki. 
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde ciasteczko roztopionym masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut na 2 poziomie od góry.




Takie pierożki można podać z sosem pomidorowym czy czosnkowym.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz