.

.

wtorek, 15 listopada 2011

Łatwy i uniwersalny sposób na szybkie śniadanie, przystawkę i kolację.

Placek tortilli od jakiegoś czasu nie służy już tylko do zawiania w niego typowej tortilli z kurczakiem czy kebaba. 
Ostatnio lubię ją wykorzystywać podczas śniadania, jako przystawka czy kolacja. Jest to szybkie, przede wszystkim lekkie i nieco ciekawsze niż typowe kanapki.  A podawać to można praktycznie do każdą sałatki. 
Dzisiaj przedstawiam wersję sprzed kilku godzin.
Wykorzystałam to co akurat było w lodówce, a do tego zrobiłam sobie moją ulubioną wiosenno-letnią sałatkę w wersji mini. 






Przygotowane dla 1 osoby. 


Skład:
"Kanapka"

  • 1 placek tortilli
  • twarożek 
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • zielona cebulka
  • szynka/wędlina/krojona kiełbasa
  • sałata/rzodkiewka
Sałatka:

  • 1 kiszony ogórek
  • 1 pomidor
  • 1,5 łyżeczki posiekanej białej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • sól pieprz
Sposób przygotowania:
"Kanapka"

  • Do miseczki wrzucamy serek, posiekaną zieloną cebulkę/szczypiorek, sól, pieprz i zalewamy jogurtem naturalnym - mieszamy aby powstała pasta. (Zresztą każdy zna taką wersję twarożku z domu - bynajmniej tak przypuszczam)
  • rozkładamy placek 
  • Z jednego boku układamy, np. tak jak ja dzisiaj, sałatę, szynkę/wędlinę/kiełbasę, biały serek.
  • Zawijamy jak sushi.
  • Ja zawsze odkładam na chwile (10 -  20 minut) do lodówki aby placek nasiąkł i zmiękł pod wpływem serka, ale nie jest to konieczne. 
  • Całość kroimy na 2 cm krążki, trochę przypominające sushi.
  • Ważne - jeśli chcemy taki posiłek wziąć zamiast typowego, drugiego śniadania do pracy/szkoły, polecam po prostu przekroić całość na pół. 
Sałatka:

  • Na początku trzeba sparzyć pomidor i obrać ze skórki.
  • Pokroić w kosteczkę, mniejszą lub większą jak kto woli, wrzucić do miski.
  • Posiekać cebulkę i ogórek i dodać do pomidorów.
  • Dodać czosnek (nie jest to konieczne), sól i pieprz. 
Gotowe!:)








Oczywiście takie "nadzienie" jakie podałam wyżej to tylko przykład. Osobiście uwielbiam wersję z wędzonym łososiem i  białym serkiem tylko z rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawą do twarożku. Taka wersja idealnie nadaje się na przystawkę.


Na śniadanie polecam też tortillę z pastą z bazylii, pomidorów i mozzarelli lekko zapieczoną na patelni albo w piekarniku. 

  •  pomidor i mozzarella w plastry
  •  w blenderze miksujemy sporą garść bazylii z oliwą, 1 plastrem cebuli, pieprzem i solą. 
  •  całość składamy jak kebab, podwijając dół, tak aby nic nie wypadło.


Smacznego;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz