.

.

poniedziałek, 7 listopada 2011

Pasta z bazylii i suszonych pomidorów na kanapce z mozzarellą

Pasta z bazylii i suszonych pomidorów to moje odkrycie sprzed kilku dni. Potrzeba tylko blender, a reszta zrobi się sama. 



Ilość podana w przepisie jest na 2 kromki chleba.


Skład:
  • garść liści bazylii
  • 7 suszonych pomidorów w oliwie marki Ole!
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bazylie i pomidory kroimy na drobniejsze części, wrzucamy do blendera. Wyciskamy do tego czosnek i mixujemy. Doprawiamy solą i pieprzem - gotowe.


Ja podaję to z chlebem i plastrami sera mozzarella lekko podpieczonymi w piekarniku. Dzięki temu chlebek chrupiący i przesiąknięty nieco sokiem z bazylii i oliwą z pomidorów, a serek ładnie roztopiony.  


Smaczne i proste urozmaicenie śniadań oraz kolacji, spokojnie można podać to również niezapowiedzianym gościom jako dodatek do np. sałatki lub przystawkę.









1 komentarz: