.

.

poniedziałek, 7 listopada 2011

Sprawdzony przepis na Big Mac'a z McDonalda

Nie oszukujmy się, większość z nas uwielbia McDonald. Niektórzy potrafią jeść w nim co dziennie, inni okazyjnie ale tak czy siak zajadamy się mcdonaldowymi tworami ze smakiem, mimo że wszyscy wiedzą, że to "sama chemia".





Razem z moim chłopakiem podjęliśmy wyzwanie i zrobiliśmy Big Mac'a w domu według tego przepisu:




Skład:

 mięso

  •  200g mięsa wołowego na 2 hamburgery w big macu  (my zrobiliśmy z wołowo wieprzowego i było równie smaczne)
  • sól, pieprz, cebula (można lekko zmiksować w blenderze żeby nie płakać przy krojeniu:P)
sos
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 mała łyżeczka cienko pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka musztardy (stołowej bądź angielskiej )
  • 1 sczypta czosnku w proszku ( suszonego )
  • 3/4 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 mały cienko pokrojony ogórek konserwowy
reszta:
  • 2 bułki do hamburgerów (mogą być z tych gotowy do kupienia) bądź czasem są do kupienia większe bułki z sezamem i te również będą dobre a nawet zdrowsze
  • kilka liści sałaty lodowej
  • ogórek konserwowy
  • 4 plastry serków hochland

Sposób przygotowania: (dla tych którym filmiku oglądać się nie chce, bądź po prostu wolą przepisy w formie pisemnej)


  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy szczyptę pieprzu, soli i drobno pokrojona cebula (czyli żadne czary, normalnie przygotowane mięso jak na domowe klopsy:P )
  • Całość dokładnie mieszamy rękami w garnku.
  • Kiedy dokładnie składniki się wymieszają przechodzimy do formowania.
  • Dzielimy masę mięsną na dwie w miarę równe części, formujemy w kulki.
  • Przygotowujemy deskę do krojenia, na której kładziemy woreczek jednorazowy, na to zgniatamy jedną mięsną kulkę na bardzo cienki placek, formujemy w kształcie koła i kładziemy kolejny woreczek foliowy.
  • To samo robimy z drugą mięsną kulką, po czym obie wkładamy do zamrażarki na jakieś 15-20 minut żeby dobrze się zbił.
  • W czasie gdy mięso się mrozi warto zrobić sos do big maca:


  • Kroimy bułki tak aby otrzymać 3 piętra jak w big macu.
  • Wyciągamy mięso, odrywamy woreczki, smarujemy kotlety z obydwu stron palcami bądź chusteczką tak jak na filmiku.
  • Przygotowujemy patelnię, lekko smarujemy olejem, smażymy kotlety z każdej strony ok. 2-3 minuty.
  • Na drugiej patelni tostujemy bułkę: górę i dół tylko z jednej strony, a środek z obydwu.
  • Bierzemy liście sałaty lodowej, kroimy w paseczki ok. 0,5cm - 1cm.
  • Ogórek konserwowy kroimy w szerz, aby powstały kółeczka.
  • Kiedy mięso i bułeczka będą gotowe układamy big macowe warstwy


Warstwy od dołu: (według nas, a nie filmiku)
  • bułka
  • rozsmarować łyżeczkę sosu
  • sałata lodowa
  • plaster sera
  • mięso 
  • 3 krążki ogórka
  • plaster sera
  • środkowa część bułki
  • i powtarzamy jeszcze raz te same czynności

 Smacznego!:)



PS. Komentarze pod filmikami wykonawcy bywają różne, jednak my spróbowaliśmy i na prawdę jest pycha!:) a zdjęcia świadczą o tym, że na prawdę wychodzi znakomicie:)

2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że wygląda apteycznie i rzeczywiście fit ALe czy kuchnia amerykańska powinna być fit? :D Ja osobiście ją uwielbiam i nie zamieniłabym na żadną inną, więc myślę, że raz na jakiś czas można zjeść oryginalne danie dla smaku. zobacz tataj, czy to Cię nie przekonuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We Wrocławiu warto udać się jeszcze do Road American Restaurant na ul. Powstańców Śląskich. Bardzo pyszne serwują tam burgery.

    OdpowiedzUsuń