.

.

środa, 2 listopada 2011

Zapiekanka czosnkowa z makaronem i brokułami

Kolejny brokułowy przepis. Udostępniałam go już moim znajomym na facebooku, jednak myślę, że tutaj też zasługuje na publikację. Również jest to dość szybki i łatwy przepis. Potrzeba na niego max 30 - 40 minut.


Skład:
  • 1 duży brokuł
  • 5-7 dużych pieczarek
  • mięsko do wyboru, jednak najlepiej 1  pierś z kurczaka bądź jakaś szynka, np. pieprzowa- 30-40 dag
  • pół opakowania makaronu kokardki/świderki/rurki jak kto woli
  • ser do posypki na górę - ja używam mozzarellę kupioną w biedronce, która jest specjalnie przygotowana do zapiekanek, pizz itp.
sos:
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 1 mała śmietana jogurtowa lub śmietana 12%
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

  • Najpierw robimy sos: do miski wlewamy jogurty i śmietanę, wyciskamy ząbki czosnku, solimy i pieprzymy do smaku, wstawiamy do lodówki
  • Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu
  • Brokuł gotujemy w przegotowanej, osolonej wodzie aż do miękkości, ok. 8 - 9 minut.
  • Pieczarki kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni - można dodać cebuli.
  • Jeśli używamy piersi z kurczaka, to kroimy ją na mniejsze kawałki, ok.2cm, posypujemy pieprzem, solą i ew. przyprawą do kurczaka i również podsmażamy na patelni,
  • Jeśli stawiamy na szynkę, kroimy ją w kostki ok 1x1cm


Jak już wszystko jest gotowe, smarujemy naczynie żaroodporne ( wielkość najlepiej 30x20, albo 25x25) tłuszczem i układamy warstwy:
  • makaron cz.I
  • szynka/ kurczak
  • sos cz.I
  • pieczarki
  • brokuły
  • sos cz.II
  • makaron cz.II
  • ser


Zapiekać 15-20minut, w piekarniku nagrzanym do 200stopni.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz