.

.

wtorek, 1 listopada 2011

Zupa: Krem z brokułów

Dziś pierwszy przepis, więc zacznę od dzisiejszego obiadu. Z powodu rodzinnego wyjścia na cmentarz (cholera, ale wybrałam sobie dzień na rozpoczęcie prowadzenia bloga, he he), zależało nam na szybkim, sycącym i lekkim obiedzie. Po otwarciu lodówki, wystarczyło wziąć kilka rzeczy i już! Do tej zupy przyda wam się robot kuchenny bądź blender, który zrobi całą brudną robotę za was. Ja skorzystałam z robota kuchennego.

Skład:

  • 1 duży brokuł
  • 1-2 ziemniaki średniej wielkości (można więcej wtedy zupa będzie bardziej sycąca)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany do zup 12%
  • 2-3 kubki bulionu warzywnego
  • 1-2 średnie ząbki czosnku (jak ktoś lubi to można więcej, ale tak 4 max)
  • sól, pieprz, przyprawa do zup
  • 2 kromki chleba albo gotowe grzanki

Sposób przygotowania dla robota kuchennego:

  • Brokuł gotować w osolonej wodzie ok. 9 minut aby nabrał miękkości.
  • Ziemniaki ugotować również w osolonej wodzie ok. 15-20 minut.
  • Bulion przygotować według opisu na opakowaniu
  • W czasie gdy ziemniaki i brokuł będą się gotować, na patelni, na maśle bądź oleju podsmażyć posiekaną cebulkę. 
  • (Do cebulki dorzucić serek topiony - wersja bardziej kaloryczna)
  • Kiedy brokuł i ziemniaki będą już gotowe, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do robota kuchennego, gdzie wszystko ładnie się rozdrobni i powstanie gęsta masa. 
  • Do tego dolać 2-3 kubki bulionu, który rozrzedzi nieco kremową masę.
  • Wrzucić cebulkę, jeszcze raz przemielić i przelać do garnka.
  • Wszystko podgrzać, dodać śmietanę, czosnek i przyprawić do smaku.
  • Do kremu z brokuł warto dodać grzanki, więc na patelni z olejem wystarczy podsmażyć dwie kromki chleba, i po lekkim wystygnięciu rozkroić na drobne kostki.
Sposób przygotowania dla blendera:
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  • Bulion przygotować według przepisu na opakowaniu
  •  Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i razem z brokułami, zeszklonym czosnkiem i cebulą gotować do miękkości w bulionie.
  • (Dodać serek topiony, można roztopić go na innej patelni lub wrzucić do zupy - wersja bardzie kaloryczna)
  • Wszystko dokładnie zmiksować blenderem, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem
Do obu  wersji można dodać serek topiony bądź parmezan. Ja jednak ze względu na prośbę mojej rodzicielki zrezygnowałam z serów.


Taką zupą najedzą się spokojnie 3 osoby.


Czekam na wasze opinie i życzę smacznego!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz