.

.

czwartek, 3 listopada 2011

Potrawka z kurczaka z papryką, cukinią i grzybami mun

Od kilku tygodni chodziła za mną ta potrawka. Przepis to mój pomysł, chociaż nie ma w nim nic zaskakującego oraz nie wygląda specjalnie oryginalnie. Ale dziele się bo to jednym z moich ulubionych  - pikantny, sycący i zdrowy. Spokojnie zapełni brzuchy 3-4 osób, oraz jest również dobrym rozwiązaniem dla kogoś kto nie ma czasu codziennie gotować, starczy dla 1-2 osób, na 2-3 dni.

Po za zestawienie cukinia-papryka-bakłażan to jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń i jeszcze nie raz się tutaj pojawi. Ubóstwiam również sos tao tao słodko-pikantny chilli, więc nie zdziwcie się kiedy będzie królował w co drugim przepisie;))

Skład:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona (można dać po połowie czerwonej i np. żółtej, wtedy jest bardziej kolorowo)
  • 1/2 bakłażana
  • 6 grzybów mun od tao tao
  • pędy bambusa
  • średnia garść kiełków fasoli
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli 
  • łyżeczka startego imbiru
  • sos sojowy
  • 1 - 2 łyżki carry żółte w proszku
  • sos słodki chilli Woh Hup / sos tao tao słodko-pikantny chilli (może być również każdy inny)
  • 3/4 szklanki ryżu
Sposób przygotowania:
  • Na początek najlepiej nastawić sobie ryż aby potem nie zawracać sobie nim głowy. 
  • Wrzątkiem zalewamy grzyby mun na kilka minut w miseczce- instrukcja na opakowaniu.
  • Kroimy bakłażana w kosteczki 1x1, wrzucamy do miski i solimy aby wyciągnąć z bakłażana gorzki posmak.
  • Zabieramy się za resztę, czyli kroimy paprykę i cukinię w kosteczkę. 
  • Kroimy pierś kurczaka na drobne kawałki, odkładamy na talerzyk, solimy i pieprzymy.
  • Krewetki obieramy z ogonków, oczyszczamy jeśli taka potrzeba i odkładamy do kurczaka.
  • Kroimy drobno chilli - pamiętajcie jeśli chcecie użyć chilli, potem mniej dodajemy sosu słodko chilli, żeby potem nie zionąć ogniem;)
  • Szatkujemy cebulę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku oraz rozcieramy imbir na tarce.
  • Na dużej patelni grzejemy olej i wrzucamy na początku cebulę, po chwili czosnek, papryczkę chilli.
  • Imbir dodajemy na moment przed dodaniem warzyw, aby tylko trochę uwolnił swój aromat.
  • Kiedy pierwsze składniki trochę się "zrobią", dorzucamy paprykę, mieszamy i przykrywamy na jakieś 2 minuty aby trochę zmiękła. 
  • Po 2 minutach dorzucamy bakłażan, cukinię oraz grzyby mun i znowu przykrywamy na 1-2 minuty.
  • Potem dorzucamy pierś kurczaka i krewetki, na otwartym ogniu chwile mieszamy, przykrywamy aż kurczak zrobi się jasny.
  • Jak już kurczak będzie jasny, rozgniatamy kolejne 1 lub 2 ząbki czosnku - jak kto woli, dolewamy sos sojowy, sos słodki chilli, imbir (jak ktoś lubi), curry, pieprz i smakujemy. Aby sos nie był taki ostry można dodać łyżkę miodu. (Można też wcześniej przygotować sobie sos do warzyw w osobnej misce i potem zalać nim warzywa i mięso)
  • Do patelni można dolać pół szklanki wody aby nieco go rozrzedzić. 
  • Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, tak ze dwa razy mieszając w tym czasie aby wszystko dobrze przeszło dolanym sosem. (Jeśli komuś uleje się za dużo wody i sos zrobi się zbyt rzadki, mieszamy w szklance trochę wody i mąki ziemniaczanej i dolewamy do wszystkiego na patelni, to zagęści sos)
  • Po upływanie czasu, smakujemy, doprawiamy według własnych smaków. 
  • Ryż już dawno powinien być gotowy, więc można go dosypać do sosu na patelni  i zmieszać bądź podać osobno na talerzu.

Smacznego!

Edit. Wyjątkowo w mojej dzisiejszej potrawce zabrakło krewetek, pędów bambusa i papryczki chilli. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz