.

.

środa, 23 listopada 2011

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Tarta w wersji słonej jest dobra na każdy posiłek dnia. Na ciepło można zjeść ją na obiad, a na zimno idealna będzie na 2 śniadanie czy kolację.

Ja zrobiłam tartę z cukinią, pomidorami i serem mozzarella. Lekka i smaczna.

 
Skład: 
ciasto:
  • 300g mąki
  • 125g zimnego masła 
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz

nadzienie:
  • 2 pomidory
  • pół cukini
  • 1 opakowania mini mozzarella (może być też 1 normalna, duża mozzarella)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła
Sposób przygotowania:
  • mąkę, masło pokrojone w kostki, żółtko, wodę i przyprawy włożyć do miski i ugnieść
  • gotową masę zawinąć w sreberko, włożyć do lodówki na 30 minut
  • po upływie 30 minut, wyciągnąć, rozwałkować na płasko i nałożyć na formę nasmarowaną tłuszczem
  • zapiec 10 minut  w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
 
 
  • Gdy ciasto się zapieka bierzemy się za nadzienie.
  • sparzyć pomidor, obrać pokroić na plastry
  • cukinię pokroić na plastry
  • cebulkę pokroić w krążki, a czosnek drobno poszatkować - podsmażyć chwilę na patelni
  • mini mozzarellę kroimy na pół


  • wyciągamy po 10 minutach ciasto i układamy farsz
  • najpierw dodajemy 3/4 cebulki i czosnku
  • potem na przemian układamy plastry cukinii i pomidora
  • na sam środek dajemy resztę cebulki i czosnku, układamy mozzarellą, przyprawiamy ziołami i wkładamy ponownie do piekarnika na 20minut / 180 stopni


A oto efekt:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz