.

.

środa, 30 listopada 2011

Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią i pomidorem oraz z szynką prosciutto i serem kanapkowym.

Wypieki z ciasta francuskiego to jedno z moich tegorocznych odkryć. 
Dziś postawiłam na wersję wytrawną w dwóch smakach.
Pierwszy to cukinia z pomidorem, a drugi szynka prosciutto z serem sałatkowo - kanapkowym.
Takie pierożki to szybkie danie, które świetnie smakuje na ciepło i zimno. Można je również zaserwować  jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi czy wziąć do pracy/szkoły jakoII śniadanie.




Skład: (na 12 ciastek)
1 gotowe ciasto francuskie


frasz nr 1:
  • pół cukinii
  • mała cebula
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka sosu tao-tao słodko pikantnego


farsz nr 2:
  • 1/3 serka Favita sałatkowo - kanapkowych
  • 3 plastry szynki Prosciutto
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • płaska łyżeczka śmietany 12%




Sposób przygotowania: 
Zaczęłam od farszów, które potrzebują najwięcej czasu.

Farsz z cukinii i pomidorów:
  • cukinię kroimy na krążki, później na paseczki
  • szatkujemy cebulkę
  • pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części
  • na patelnię wylewamy olej, wrzucamy cebulkę a później cukinię z pomidorem i lekko dusimy
  • kiedy warzywa zmiękną dodajemy pieprzu, sosu tao-tao i ziół
  • odkładamy na bok aby nieco ostygło


farsz z serem i szynką prosciutto:
  • do miseczki wkładamy serek, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy szczyptę ziół i pieprzu, łyżeczkę śmietany
  • rozgniatamy i mieszamy aby powstała spójna całość - najlepiej posmakować, ponieważ serek sam w sobie jest dość słony - można wtedy dodać więcej śmietany
  • każdy plaster szynki dzielimy na dwa podłużne



  • Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania
  • kroimy na 2 duże kwadraty
  • bierzemy jeden kwadrat, kroimy przez środek, powstaną dwa prostokąty
  • z każdego prostokąta robimy 3 małe kwadraciki
  • powtarzamy to samo z pozostałą częścią ciasta 

Nakładamy farsz. 
Jeśli chodzi o farsz z cukinią i pomidorami, dajemy 1 łyżeczkę farszu na środek i kleimy jak pierogi
Za to jeśli chodzi o farsz drugi, na ciasto kładziemy szynkę, na szynkę nakładamy serek i zamykamy częścią szynki, która wystaje. Również zaklejamy jak pierogi.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na blaszy układamy folię aluminiową, na niej układamy nasze pierożki. 
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde ciasteczko roztopionym masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut na 2 poziomie od góry.




Takie pierożki można podać z sosem pomidorowym czy czosnkowym.
Smacznego!:)

środa, 23 listopada 2011

Tortilla zapieczona z brokułami i serem camembert

Mój dzisiejszy wymysł z serii "rób wszystko byle się nie uczyć". Tortilla zapieczona z brokułami oraz serem camembert skąpana w czosnkowo-ziołowym sosie. mniam! 

Jeśli brakuje Ci tortilli, zrób naleśnik - równie pyszny efekt gwarantowany. 




Skład (na 1 osobę):
część główna:
3-4 duże cząstki brokułów
pół serka camembert
1 tortilla



sos:
1 mały jogurt naturalny
pół łyżki majonezu
1 duży ząbek czonsku
szczypta vegety
pieprz
zioła (prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano)


Sposób przygotowania:
Najlepiej zacząć od sosu aby spokojnie miał czas przejść różnymi smakami.
  • Do miseczki wyciskamy czosnek, zalewamy go jogurtem i dodajemy majonez
  • Dodajemy szczyptę vegety, pieprz i zioła, mieszamy wszystko i smakujemy, ew. doprawiamy bardziej
  • wkładamy do lodówki na czas robienia reszty dania
  • dodajemy brokuły do gotującej się osolonej wody i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut.
  • serek kroimy na plastry
  • gdy brokuły będą gotowe, odsączamy i dzielimy na mniejsze części
  • układamy na przemian na tortilli, zawijamy jak kebaba - ja zawinęłam sobie w sreberko aby mi się nie rozpadł
  • tak przygotowaną tortillę wkładamy do piekarnika aby nieco się wszystko zapiekło - ok. 5 minut





  • wyciągamy nasze danie z piekarnika, odwijamy folię, kładziemy na talerz i polewamy sosem czosnkowym
  • można ozdobić danie pomidorem bądź szynką parmeńską - ja wybrałam to drugie



Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Tarta w wersji słonej jest dobra na każdy posiłek dnia. Na ciepło można zjeść ją na obiad, a na zimno idealna będzie na 2 śniadanie czy kolację.

Ja zrobiłam tartę z cukinią, pomidorami i serem mozzarella. Lekka i smaczna.

 
Skład: 
ciasto:
  • 300g mąki
  • 125g zimnego masła 
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz

nadzienie:
  • 2 pomidory
  • pół cukini
  • 1 opakowania mini mozzarella (może być też 1 normalna, duża mozzarella)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła
Sposób przygotowania:
  • mąkę, masło pokrojone w kostki, żółtko, wodę i przyprawy włożyć do miski i ugnieść
  • gotową masę zawinąć w sreberko, włożyć do lodówki na 30 minut
  • po upływie 30 minut, wyciągnąć, rozwałkować na płasko i nałożyć na formę nasmarowaną tłuszczem
  • zapiec 10 minut  w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
 
 
  • Gdy ciasto się zapieka bierzemy się za nadzienie.
  • sparzyć pomidor, obrać pokroić na plastry
  • cukinię pokroić na plastry
  • cebulkę pokroić w krążki, a czosnek drobno poszatkować - podsmażyć chwilę na patelni
  • mini mozzarellę kroimy na pół


  • wyciągamy po 10 minutach ciasto i układamy farsz
  • najpierw dodajemy 3/4 cebulki i czosnku
  • potem na przemian układamy plastry cukinii i pomidora
  • na sam środek dajemy resztę cebulki i czosnku, układamy mozzarellą, przyprawiamy ziołami i wkładamy ponownie do piekarnika na 20minut / 180 stopni


A oto efekt:

czwartek, 17 listopada 2011

Pikantna pomidorowa z czosnkowymi grzankami + łatwy sposób na wakacyjne mięsko

Dzisiejszą pomidorową robiłam na wzór zupy krem z brokułów. W okresie jesienno-zimowym moje uwielbienie do pikantnych potraw wzrasta jeszcze bardziej, a rozgrzewająca zupa dobra jest o każdej porze dnia - no może oprócz śniadań:)


Skład: (na 2 osoby)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • pół papryki czerwonej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 - 1 papryczkę chilli (można zastąpić tabasco bądź sosem piri piri)
  • pół średniej cebuli
  • 2-3 kromki chleba
  • olej
  • śmietana 12%
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz, maggi
Sposób przygotowania:
  • gotujemy ziemniaka do miękkości (szybciej stanie się miękki jeśli będzie pokrojony na drobne kostki)
  • kroimy kromki chleba na drobne kostki z których później będą grzanki
  • paprykę kroimy na mniejsze kawałki i lekko podduszamy/kładziemy na grillowej patelni aby zmiękła
  • do miksera wlewamy zawartość puszki, ziemniaki oraz paprykę i miksujemy na gładką masę
  • kroimy cebulę i papryczkę chilli, siekamy czosnek  i lekko podsmażamy na patelni
  • dorzucamy to do reszty w mikserze
  • dolewamy bulionu - 3 chochle 
  • miksujemy wszystko razem
  • przelewamy do garnka -  podgrzewamy, doprawiamy oraz zagęszczamy śmietaną (2-3 łyżki)
  • aby nie brudzić kolejnej patelni, tą wcześniej użyta przecieramy papierowym ręcznikiem, lejemy olej, rozgniatamy do tego 1 duży ząbek czosnku i kładziemy na to wcześniej pokrojony chlebek
Co do papryczki chilli - ja dodałam tylko połowę, a przy doprawieniu dodałam sosu piri piri aby nabrał pikanterii. Jak ktoś lubi może dodać całą.





Kolejny prosty i smaczny posiłek - smacznego:) 




Jestem wielką fanką  potraw z grilla, dlatego gdy zobaczyłam patelnie grillową w Realu za 24zł nie wahałam się ani chwili aby ją zakupić. Mimo że cena mogłaby świadczyć, że to szajs - to wcale tak nie jest!
Tak więc kupując cienko skrojone kotlety schabowe, karczki i inne pyszności wrzucam do marynaty na 30 minut i na patelnię razem z cebulką. 
A tak to wygląda..





wtorek, 15 listopada 2011

Łatwy i uniwersalny sposób na szybkie śniadanie, przystawkę i kolację.

Placek tortilli od jakiegoś czasu nie służy już tylko do zawiania w niego typowej tortilli z kurczakiem czy kebaba. 
Ostatnio lubię ją wykorzystywać podczas śniadania, jako przystawka czy kolacja. Jest to szybkie, przede wszystkim lekkie i nieco ciekawsze niż typowe kanapki.  A podawać to można praktycznie do każdą sałatki. 
Dzisiaj przedstawiam wersję sprzed kilku godzin.
Wykorzystałam to co akurat było w lodówce, a do tego zrobiłam sobie moją ulubioną wiosenno-letnią sałatkę w wersji mini. 






Przygotowane dla 1 osoby. 


Skład:
"Kanapka"

  • 1 placek tortilli
  • twarożek 
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • zielona cebulka
  • szynka/wędlina/krojona kiełbasa
  • sałata/rzodkiewka
Sałatka:

  • 1 kiszony ogórek
  • 1 pomidor
  • 1,5 łyżeczki posiekanej białej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • sól pieprz
Sposób przygotowania:
"Kanapka"

  • Do miseczki wrzucamy serek, posiekaną zieloną cebulkę/szczypiorek, sól, pieprz i zalewamy jogurtem naturalnym - mieszamy aby powstała pasta. (Zresztą każdy zna taką wersję twarożku z domu - bynajmniej tak przypuszczam)
  • rozkładamy placek 
  • Z jednego boku układamy, np. tak jak ja dzisiaj, sałatę, szynkę/wędlinę/kiełbasę, biały serek.
  • Zawijamy jak sushi.
  • Ja zawsze odkładam na chwile (10 -  20 minut) do lodówki aby placek nasiąkł i zmiękł pod wpływem serka, ale nie jest to konieczne. 
  • Całość kroimy na 2 cm krążki, trochę przypominające sushi.
  • Ważne - jeśli chcemy taki posiłek wziąć zamiast typowego, drugiego śniadania do pracy/szkoły, polecam po prostu przekroić całość na pół. 
Sałatka:

  • Na początku trzeba sparzyć pomidor i obrać ze skórki.
  • Pokroić w kosteczkę, mniejszą lub większą jak kto woli, wrzucić do miski.
  • Posiekać cebulkę i ogórek i dodać do pomidorów.
  • Dodać czosnek (nie jest to konieczne), sól i pieprz. 
Gotowe!:)








Oczywiście takie "nadzienie" jakie podałam wyżej to tylko przykład. Osobiście uwielbiam wersję z wędzonym łososiem i  białym serkiem tylko z rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawą do twarożku. Taka wersja idealnie nadaje się na przystawkę.


Na śniadanie polecam też tortillę z pastą z bazylii, pomidorów i mozzarelli lekko zapieczoną na patelni albo w piekarniku. 

  •  pomidor i mozzarella w plastry
  •  w blenderze miksujemy sporą garść bazylii z oliwą, 1 plastrem cebuli, pieprzem i solą. 
  •  całość składamy jak kebab, podwijając dół, tak aby nic nie wypadło.


Smacznego;) 

niedziela, 13 listopada 2011

Pancakes z musem z kiwi i miodem.

Dziś coś słodkiego. Do zrobienia amerykańskich naleśników zabierałam się długo i nieco mozolnie, bo osobiście jestem zwolenniczką pikantnych smaków. Za słodkimi obiadami nie przepadam, ale taka forma kolacji? Czemu nie;) 

O dziwo, pancakes okazały się  łatwiejsze do zrobienia niż tradycyjne naleśniki. 



Skład:
na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • jajko


mus z kiwi:
  • 1 kiwi
  • łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Mus:
  • Za pomocą blendera zrobienie takiego musu wymaga poświęcenia 2-3 minut. 
  • Obrać kiwi, pokroić na drobniejsze części.
  • Wrzucić do blendera, dodać brązowy cukier, zmiksować.
  • Jeśli mus okaże się za kwaśny, polecam dodanie jednej łyżki jogurtu naturalnego - nieco złagodzi smak, lub po prostu więcej cukru;)


Ciasto:
  • Najlepiej zacząć od jajka. Oddzielić białko od żółtka.
  • Wlać białko do miski i ubić pianę. 
  • Do szklanki z mąką dodajemy proszek do pieczenia.
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy żółtko, sól i cukier zaczynamy powoli miksować mikserem a druga ręką dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać z tego gładka masa.
  • Łączymy gotową masę z białkiem. Dodajemy białko łyżką do masy i mieszamy. (użycie miksera w tym wypadku jest zabronione!)
  • Z tego tworzy się gęsta masa, którą wylewamy małą chochelką na rozgrzaną patelnię do naleśników i smażymy z każdej strony po 30 sekund do 1 minuty  (chociaż w moim przypadku  to było raczej robione na oko i ciężko określić konkretny czas)
  • Gotowe naleśniki układać jeden na drugim, aby powstała wieża. 


Takie naleśniki można podać ze wszystkim co słodkie i w miarę płynne.  Do masy naleśnikowej można dorzucić wiórki czekolady, orzechów, owoce - czego dusza zapragnie! 
Ja dziś zjadłam je z musem kiwi, miodem i kremem czekoladowym.











Smacznego!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Pasta z bazylii i suszonych pomidorów na kanapce z mozzarellą

Pasta z bazylii i suszonych pomidorów to moje odkrycie sprzed kilku dni. Potrzeba tylko blender, a reszta zrobi się sama. 



Ilość podana w przepisie jest na 2 kromki chleba.


Skład:
  • garść liści bazylii
  • 7 suszonych pomidorów w oliwie marki Ole!
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bazylie i pomidory kroimy na drobniejsze części, wrzucamy do blendera. Wyciskamy do tego czosnek i mixujemy. Doprawiamy solą i pieprzem - gotowe.


Ja podaję to z chlebem i plastrami sera mozzarella lekko podpieczonymi w piekarniku. Dzięki temu chlebek chrupiący i przesiąknięty nieco sokiem z bazylii i oliwą z pomidorów, a serek ładnie roztopiony.  


Smaczne i proste urozmaicenie śniadań oraz kolacji, spokojnie można podać to również niezapowiedzianym gościom jako dodatek do np. sałatki lub przystawkę.