Składniki:
- 2 duże pory
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 800ml bulionu drobiowego
- masło
- sól, pieprz
- śmietana 12%
- zielona cebulka
- grzanki
Sposób przygotowania:
Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę natomiast w piórka. Ugotować ziemniaki do lekkiej miękkości (około 10 minut). Na dnie dużego garnka roztopić masło i na to wrzucić cebulę oraz por. Kiedy warzywa lekko zmiękną (powinno to zająć około 3 minuty), dodajemy ziemniaki, dolewamy bulionu. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie mixujemy blenderem na gładką masę. Ja zupę podaję z kleksem śmietany, zieloną cebulką oraz grzankami.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz