Sałatka jest szczególnie popularna latem, gdyż jest lekkostrawna i, o ile można tak powiedzieć o sałatce, orzeźwiająca (to za sprawą mięty) i łatwa do zabrania ze sobą na piknik/plażę/do pracy.
Poniżej podzielę się z wami moją wizją na Tabbouleh. Wszystkie składniki to te, które akurat były pod ręką, a ilość przeznaczona jest dla jednej osoby.
Składniki:
- 3 łyżki kuskusu przygotowane według przepisu na podanego opakowaniu
- 6 pomidorków koktajlowych
- Pół żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- Mała garść pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 10 listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny (ja wyciskałam na oko, polecam dodać najpierw 1 łyżeczkę)
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki na małe kawałki. Posiekać pietruszkę i miętę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać i wcinać!
Oczywiście ilość składników jest dowolna. Można dodać więcej papryki, mniej pietruszki - wszystko zależy od tego na co ma się ochotę.
Do sałatki można również śmiało dodać:
Kolendrę,
Orzechy pinii,
Zielony ogórek,
A szczypiorek zastąpić ( lub dodać obydwie) czerwoną, drobno posiekaną cebulą.
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz