Składniki:
- 700g dyni
- 1 słodki ziemniak
- 1 duża marchewka
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- starty kawałek imbiru wielkości kciuka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- chilli
- suszony lubczyk
- bulion warzywny lub przegotowana woda
- kozi ser
- Piekarnik nagrzać do 200st (grzałka góra/dół). Dynie oczyścić z nasion, obrać. Obrać ziemniaka i marchewkę. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę (wielkości orzecha laskowego), wyłożyć na blachę i wszystko polać oliwą z oliwek (1-2 łyżki). Warzywa piec w piekarniku około 30min aż zmięknął.
- Po 30 min wyciągnąć warzywa z piekarnika.
- W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir.
- Dołożyć do garnka warzywa i podsmażyć całość około 2 min.
- Dodać bulion albo wodę (jeśli wodę to od razu lubczyk też) i gotować ok. 15-20 min. Wody nalewamy tyle aby całkowicie zalała warzywa.
- Po upływie 15-20 min. zblendować zupę na gładki krem i doprawić ją solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i chilli w proszku.
P.S. Przepraszam za brak zdjęć ale zupę zazwyczaj przygotowuję wieczorem a wtedy i światło i mój aparat już nie dają rady uchwycić jej w najlepszym wydaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz