Warto również zaznaczyć, że ciasto jest dobrym rozwiązaniem dla osób które średnio przepadają za słodkim, ponieważ smak kawy, niesłodzonego kakao i rumu nieco neutralizuje słodycz serka mascarpone i bitej śmietany.
Całość do zrobienia jest średnio trudna, czasowo samo przygotowanie to jakaś godzinka, jednak czas oczekiwania na upragniony efekt jest najbardziej pochłaniający.
Skład:
- Biszkopt 3 warstwowy
- 2 serki Mascarpone 250g każdy
- 0,5l śmietany 30%
- 2 fixy do ubijania śmietany
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki stołowe cukru
- 0,5 - 1 łyżeczka cukru waniliowego (według uznania)
- 50 ml Rumu
- Kakao do posypania
- Zaparzyć 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej i dolać do tego 50 mililitrów rumu. Wystudzić
- Ubić śmietanę z 3-ma łyżkami cukru, z łyżeczką cukru waniliowego i fixami do ubijania śmietany. Po ubiciu odłożyć do lodówki (5 – 10 minut)
- 3 żółtka ubić z łyżką cukru. Do tej masy dodać serki mascarpone i wymieszać.
- Dodać do tego bitą śmietanę i wymieszać całość na jednolitą masę.
- Biszkopt nasączyć kawą poprzez użycie pędzelka, a następnie posmarować masą i posypać kakao przez sitko.
- Docisnąć biszkoptem i powtórzyć czynność.
- Po nałożeniu ostatniego biszkoptu, całość wysmarować równomiernie resztą masy śmietanowo – serowej i posypać u góry kakao.
- Odłożyć do lodówki na minimum 12h.
Do serka (masy) można dodać jeszcze ubite białko z cukrem na sztywno i odrobinę otartej (niekandyzowanej) skórki z cytryny :)
OdpowiedzUsuń