Ja dziś postawiłam na wersję drugośniadaniowo - lunchową, czyli z grillowanym serkiem camembert z sosem chilli.
- 1/2 opakowania makaronu
- 1 brokuł
- 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych (ok. 10 - 13 na oko)
- garść kiełków rzodkiewki (niekoniecznie musi być)
- 1 mała cebula
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mały jogurt naturalny
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- olej
- Makaron gotujemy al dente ok, 9 minut. (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody)
- Brokuł rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy 8 min. (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody)
- Każdy pomidor kroimy na 4 części.
- W miseczce robimy sos. Wlewamy jogurt, dorzucamy majonez i rozgnieciony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Odkładamy do lodówki, aby dobrze przeszedł.
- Szatkujemy cebulę.
- Pierś z kurczaka kroimy na drobne części, posypujemy solą i pieprzem, odkładamy na chwilę.
- Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na to cebulkę i mięso. Kiedy będzie gotowe, ponownie odkładamy, tym razem aby wystygło.
- Kiedy makaron i brokuły już się ugotują, odcedzamy i również odkładamy do wystygnięcia.
- Ochłodzone brokuły dzielimy na jeszcze mniejsze części.
- Do miski wkładamy makaron, brokuły, cząstki pomidorków, garść kiełków rzodkiewki oraz pierś z kurczaka z cebulką - mieszamy.
- Całość zalewamy sosem majonezowo - jogurtowym i ponownie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz