Podstawą calzone jest ciasto. A ciasto robimy tak samo jak do pizzy tylko, że w efekcie końcowym zawijamy wszystko w pieroga.
Podaje dwa sprawdzone przepisy na ciasto - klasyczne z drożdżami oraz dla leniwych z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z drożdżami:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3dkg drożdży
- 3 łyżeczki oleju
- 0,5 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli i cukru
Ciasto z proszkiem do pieczenia:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy
- 2/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Przy wykorzystaniu drugiego przepisu, wychodzą 2 duże pierogi.
Nadzienie do calzone:
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 2 pomidory
- 8-10 pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- starty ser
- sól, pieprz, chilli cayenne,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
Szatkujemy cebulę i czosnek. Paprykę, pieczarki, cukinię, pierś z kurczaka oraz pomidory kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulą oraz paprykę i podsmażamy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy pierś z kurczaka, pieczarki, cukinię i pomidor. Podsmażamy aż kurczak się zarumieni. Dorzucamy przecier oraz przyprawy. Zalewamy 1/4 wody i podduszamy pod przykryciem przez jakieś 2-4 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty ser. Ciasto wałkujemy na okrągłe, cienkie placki wielkości dużego talerza. Na środek dodajemy nadzienie i sklejamy jak pieroga. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200stopni, na 15-20 minut.
Smacznego!:)
Wygląda wspaniale, planuję jutro takie zrobić, jednak w formie "zakładanej" - z paseczków, a nie w formie pieroga. Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze:)
OdpowiedzUsuń