Skład:
- 4-5 śledzi w oleju
- 1 duża cebula
- 1 papryka duża papryka czerwona
- 1 papryczka chilli bądź sos tabasco/piri piri
- 1 przecier pomidorowy 200g
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki octu
- szczypta vegeta/ 1/2 łyżeczki maggi
- 1 szklanka wody
- 4-5 krążków ananasa z puszki
- 1-2 duże ogórki kiszone bądź konserwowe
- 1 łyżeczka sosu mango
Cebulę szatkujemy, paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę i chilli (w moim przypadku dodałam sosu piri - piri, mniej więcej jedną do półtorej łyżeczki). Podsmażamy aż zmięknie. Następnie dodajemy wodę, cały przecier, cukier, ocet i vegetę/maggi. Mieszamy aż do zgęstnienia. Gdy sos będzie już gęsty, odkładamy do wystygnięcia. Śledzia kroimy na średniej wielkości kawałki, ogórki i ananas kroimy w kostkę.Od siebie dodałam łyżeczkę sosu mango aby przełamać pikantny smak chilli. Wszystko mieszamy razem i odkładamy do lodówki. Najlepiej aby salsa przeleżała w lodówce minimum 3-4h, chociaż najlepiej smakuje dnia następnego.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz