A tymczasem polecam wszystkim przepis na dorsza zapiekanego z bakłażanem! Dzisiaj zaskoczyłam samą siebie smakiem i lekkością dania! Ryba z bakłażanem świetnie się uzupełniają konsystencją i smakiem, a ziemniaczki mimo że ze śmietaną i cebulą wcale nie są tłuste, wręcz przeciwnie miękkie i aromatyczne.
Składniki:
- 2 duże filety z dorsza
- 1 bakłażan
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- ok. 3 łyżeczek oliwy
- 4 duże młode ziemniaki
- 1 cebula
- 400ml kremu fresh
- garść startego sera
- zielona cebulka lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
Bakłażan:
Kroimy na grube plastry, oprószamy solą i odkładamy na ok. 30 min, aby puściły gorzkie soki.
Dorsz:
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki (ja podzieliłam na 5) i robimy marynatę. Oblewamy oliwą, wyciskamy czosnek, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy cytryną. Każdy kawałek dorsza dokładnie smarujemy, całość odkładamy do lodówki na min. 30 min - 2h.
Następnie smarujemy bakłażany oliwą i podsmażamy na patelni. Podsmażone plastry układamy na kawałkach dorsza, posypujemy natką pietruszki i zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180-200 stopni, przez ok. 20 minut.
Ziemniaki:
Ziemniaki oczyszczamy szczotką, kroimy plastry o grubości ok. 1cm i gotujemy ok. 10 minut aż lekko zmięknął. następnie układamy je ceramicznym naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w grube piórka cebulę, dodajemy krem fresh, ser i zieloną cebulkę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut, w temp. 200 stopni. Górę można przykryć sreberkiem aby przyspieszyć zapiekanie się ziemniaczków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz