Na wczorajszy wieczór znalazłam przepis na camemberta z szynką prosciutto.
W oryginale jest on podawany z gałązką rozmarynu, jednak ja zastąpiłam go oregano.
Postanowiłam również na zmianę w kwestii wielkości, gdyż kupiłam 2 bardzo duże serki (250g) i po prostu podzieliłam je na pół.
Obawiałam się nieco trochę o to czy danie nie będzie za słone, jednak dzięki czosnkowi i oregano smak został wyrównany.
Składniki: (na 4 porcje)
- 2 składniki camembert (250g) lub 4 po 125g
- 8 plastrów szynki prosciutto (po 2 na serek)
- 4 ząbki czosnku
- oregano
Jeśli używamy dużych serków to przecinamy je na pół, układamy pokrojony w cienkie plastry czosnek i obsypujemy oregano.
W przypadku użycia 4 mniejszych serków, nacinamy je i w nacięcia wkładamy również pokrojony czosnek i obsypujemy oregano.
Następnie okładamy serek szynką prosciutto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopi, nastawionego na górną grzałkę, na około 20 minut.
Gotowy można zaserwować jako przystawkę albo danie główne np. z grzankami i zieloną sałatą.
Smacznego!
przepychota
OdpowiedzUsuń