Początkowo chciałam zrobić go ze śliwką i szynką prosciutto, ale z powodu zakupowej pomyłki rodziców, jak się później okazało szczęśliwej i inspirującej, musiałam wymyślić coś z serrano. Tak więc z pomocą ukochanego internetu trafiłam na ten oto przepis.
Jest on łatwy do wykonania i poza pilnowaniem czasu w piekarniku nie wymaga szczególnych nadprzyrodzonych kuchennych umiejętności. W efekcie otrzymujemy pyszną pierś z indyka, przesiąkniętą smakiem szynki serrano oraz delikatnym lubczykiem.
Składniki: (na 4-5 porcji)
- 1kg piersi z indyka
- 1 opakowanie szynki serrano (moja była z biedronki)
- lubczyk
- sól, pieprz
- 2-3 jabłka
- brązowy cukier
- olej z pestek winogron
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy olejem z pestek winogron, a piekarnik nastawiamy na 200stopni na grzałkę góra/dół. Pierś dzielimy na mniejsze części. Oprószamy dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i lubczykiem.
Zawijamy w szynkę i wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.
Następnie kroimy jabłka w ćwiartki, obsypujemy brązowym cukrem i układamy wokół mięsa.
Całość pieczemy w piekarniku ok. 20-30 minut. Koniecznie trzeba sprawdzać miękkość indyka, gdyż nie może być ani za twardy ani przesuszony.
Ja do ziemniaka przygotowałam świeże ziemniaczki z masłem ugotowane w całości, oraz klasyk mojej mamy - sałatę masłowa z domowym sosem vinaigrette
.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz