Podstawowymi składnikami omleta są (na 1 porcję)
- 2 jajka
- Trochę masła
- Sól i pieprz
Dziś przedstawie wam dwa, które bez wątpienia stały się moimi ulubionymi.
Pierwszy to omlet z pieczarkami
Do podanych wyżej podstawowych składników dodajemy:
- 3 pieczarki
- Pół małej cebuli
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Cebulkę siekamy w drobną kostkę, a pieczarki na plastry. Na małej patelni (średnica ok. 20cm) roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki.
Całość oprószamy solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Następnie przerzucamy wszystko z patelni do miseczki, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym, gdyż będzie nam jeszcze potrzebna. Do małej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i dodajemy sól i pieprz. Na patelni ponownie roztapiamy masło, wlewamy masę jajeczną i czekamy aż boki się zetną. Aby pozbyć się wodnistego środka, można poruszać patelnią tak aby rozlało się to na boki. Dodajemy pieczarki i szczypiorek.
Gdy wszystko się razem połączy, przekładamy omlet na talerz i teraz albo go zamykamy tak jak ja, albo zostawiamy w takiej formie jak był na patelni.
Kolejny to omlet z szynką prosciutto, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki dodatkowe:
- 3-4 plastry prosciutto
- Zielona cebulka
- Garść rukoli
- 5 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Tym razem najpierw na patelni podsmażamy pokrojone na małe kawałki prosciutto. Zasada ta sama: przerzucamy gotową szynkę do miseczki, wycieramy patelnie i na roztopione masło wlewamy masę jajeczną. Na koniec wrzucamy szynkę i zieloną cebulkę.
Ja postanowiłam do tego omletu zaserwować również majonez zmieszany ze śmietaną (jogurt grecki też okay).
1 łyżkę śmietany zmieszać z 1 łyżką majonezu. Można dodać suszone zioła (bazylia, oregano, etc.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz