Co mnie w niej urzekło? Przede wszystkim kształt, prostota wykonania i efekt końcowy, który zachwyca wszystkich :) O smaku nic więcej pisać nie muszę, bo ten kto uwielbia rogaliki z czekoladą, może już teraz wyobrazić sobie jej smak.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 2 łyżki nutelli
- garść płatków migdałów
- garść drobno mielonych mielonych migdałów
- 1 żółtko
Ważne aby ciasto było bardzo zimne, więc nie warto wyciągać go wcześniej z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy według wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego.
Kładziemy jedno ciasto na drugim i wycinamy równe choinki oraz ich boki kroimy w paski poziome ok. 2 cm z przerwą pionową 1,5cm pomiędzy.
Nutellę przekładamy do szklanki, którą wkładamy do rondelka z wodą i podgrzewamy aż nutella stanie się bardziej płynna.
Jedną choinkę przekładamy na papier do pieczenia i układamy ją bezpośrednio na blaszy. Gdy czekolada jest odpowiednio płynna, smarujemy dokładnie całą choinkę nutellą. Następnie posypujemy mielonymi orzechami. Na górze układamy drugą choinkę i zawijamy boki tak jak na zdjęciu.
Gdy wszystkie boki są zawinięte, całość dokładnie posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika na ok. 10 - 15 minut.
Po upieczeniu, od razu gotowa do spożycia.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz