W mojej babeczek, królują hiszpańsko - włoskie smaki, czyli słoność szynki serano, pikanteria kiełbaski chorizo i aromatyczne gran padano. Wszystko to przykryte mieszanką jajeczną tworzy niezwykle sycące danie.
Składniki: (na 6 muffinek)
- 6 plastrów szynki serano
- 3 duże plastry sera np. gouda, cheddar, itp.
- 2 łyżki startego gran padano
- 4 grube plastry chorizo pokrojone w kosteczki
- 4 jajka
- szczypiorek
- przyprawy: pieprz, oregano, bazylia.
- 1 łyżka mąki
- szczypta sody oczyszczonej
- rama culinesse (bądź jakikolwiek inny tłuszcz)
- bagietka
- pomidory lub rzodkiewki do podania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180st, na grzałkę góra dół. Blachę do muffinków wysmarować tłuszczem (tylko 6 wgłębień, które będą nam potrzebne).
Na spód włożyć szynkę serano, tak by tworzyła koszyczek. Na szynkę położyć mały plaster sera (połówkę z 1 dużego plastra).
W miseczce dokładnie wymieszać jajka z mąką, szczyptą sody, przyprawami, chorizo i drobno posiekanym szczypiorkiem. Mieszankę równo podzielić między 6 muffinek.
Całość włożyć do piekarnika na 10 min.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki i podgrzać w tosterze, sandwiczu lub piekarniku.
Pomidory lub rzodkiewkę pokroić w cząstki, oprószyć solą i odrobiną posiekanego szczypiorku.
Ważne, aby wszystko położyć w miarę w tym samym czasie na talerzu, aby nic nie ostygło przed zjedzeniem.
Smacznej uczty! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz