I tak oto jednym z pierwszych dań, które jej zaserwowałam były wegańskie pancakesy z ogromną ilością truskawek, kiwi i syropu klonowego.
Muszę przyznać, że przepis mnie tak urzekł prostotą i smakiem, że zdecydowanie wyparł z pierwszego miejsca przepis na normalne pancakesy (te z jajkiem).
- 2 dojrzałe banany (najlepiej te z brązowymi plamkami na skórce - są najsłodsze)
- 1/5 szklanki oleju, u mnie oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka sojowego (ale każde inne też będzie się nadawało)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego*
*ja ze słodzika zrezygnowałam, gdyż mleko sojowe, które użyłam, było już samo w sobie słodzone
Przepis:
Banany bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Pancakesy piec na suchej, rozgrzanej patelni.
Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 8-10 placków.
Z czym je podacie jest waszym wyborem - u mnie królowało kiwi, truskawki i syrop klonowy!
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz