Całość okazało się świetnym daniem lunchowym i pomimo camemberta i słodkiego smaku, całkiem lekkim i orzeźwiającym.
Wszystkie składniki tworzą porcję dla 1 osoby.
Składniki:
- garść umytej roszpunki
- 1-2 łyżki ugotowanej quinoy
- 5 suszonych śliwek
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
- 1x grillowany camembert
- konfitura z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Ugotować komosę ryżową według wskazówek na opakowaniu i odłożyć na bok aż wystygnie. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, orzechy włoskie lekko rozgnieść w ręce. Przygotować dressing. Na talerzu ułożyć umytą roszpunkę, następnie na nią quinoę a na sam koniec orzechy i śliwkę. Wszystko polać dressingiem. Na patelni grillowej bądź na grillu przygotować cumemberta aż będzie miękki w środku (piec go ok. 4 min z każdej strony). Wszystko podawać razem.
Ugotować komosę ryżową według wskazówek na opakowaniu i odłożyć na bok aż wystygnie. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, orzechy włoskie lekko rozgnieść w ręce. Przygotować dressing. Na talerzu ułożyć umytą roszpunkę, następnie na nią quinoę a na sam koniec orzechy i śliwkę. Wszystko polać dressingiem. Na patelni grillowej bądź na grillu przygotować cumemberta aż będzie miękki w środku (piec go ok. 4 min z każdej strony). Wszystko podawać razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz