Skład: (na ok. 15-20 małych klopsików)
- 25 dag zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 żółta papryka
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- sól, pieprz
- 1-1,5 łyżki mąki
Sos:
- 1 jogurt grecki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
- szczypta czosnku w proszku
- 1 łyżeczka majonezu
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać 0,75l wody i gotować pod przykryciem. Osączyć starannie na sitku i poczekać aż wystygnie. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Do robota kuchennego/blendera wrzucić soczewicę, cebulę, paprykę. Doprawić chilli, solą i pieprzem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę dokładnie wymieszać. Z masy formujemy około 20 małych klopsików i podsmażamy je na patelni aż przyjmą złoto-brązowy kolor.
Ja do klopsików podałam młode ziemniaki z masłem i sosem jogurtowo-ziołowym, a zamiast sałatki pomidora.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz