Pierwsza to łosoś z czosnkiem i pietruszką.
Składniki:
- 100 - 150g łososia (ja kupiłam pakowanego w biedronce)
- pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Łososia osuszamy i kładziemy na foli aluminiowej. Oprószamy solą i pieprzem. Czosnek kroimy w cienkie plastry, pietruszkę siekamy i układamy wszystko na rybie. Folię zawijamy i odkładamy łososia tak zawiniętego na jakieś 10-20 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na nią łososia w folii i grillujemy tak długo aż łosoś będzie cały różowy.
Następna ryba to dorsz. Dorsz w cytrynowej oprawie z pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- 100 - 150g filetu z dorsza
- 1 cytryna
- oliwa
- kilka pomidorków koktajlowych
- zioła (np. tymianek, mieszanki ziół do ryb)
- cytrynowy pieprz
- sól
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Dorsza dzielimy na mniejsze części, oprószamy solą, pieprzem i ziołami z obu stron i kładziemy na folii aluminiowej. Oblewamy oliwą (1 - 2 łyżki na wszystkie części ryby), wyciskamy sok z cytryny i zawijamy. Odkładamy na 10-20 minut. Następnie układamy kawałki ryby w folii na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony po 4-5 minut, aż ryba zmięknie, a jej mięso stanie się białe. Gdy ryba będzie już przełożona na druga stronę (około. 2 minuty), pomidorki kroimy na 2 połówki, dokładamy do ryby i zwijamy ponownie w folii. Dusimy wszystko razem.
Ryby można podawać z samym chlebem, sałatkami - co komu odpowiada. Ja postawiłam na pure ziemniaczane i domowej roboty kiszone ogórki.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz