Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki maki pszennej (opcjonalnie)
- 3dag drożdży
- 3 łyżeczki oleju
- 0,5 szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli i cukru
na górę:
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 pierś z kurczaka
- 1-2 mozzarelle
- 1 cebula
- 10 oliwek czarnych
- puszka pomidorów
- 1 łyżkę
- oregano
- zioła prowansalskie
- suszona bazylia
- granulowany czosnek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, olej, sól i pieprz. Wszystko ugniatamy aż powstanie jednolite ciasto (co jakiś czas warto dosypać maki lekko aby się tak nie kleiło). Ciasto odkładamy na 15-20 minut aby wyrosło.
Pierś kurczaka kroimy w drobniejsza kostkę bądź paseczki i podsmażamy na patelni z solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Odkładamy na bok.
Czas na bazę pod składniki. Do garnka wlewamy puszkę pomidorów oraz łyżkę przecieru, dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, bazylii i oregano, odrobinę soli i pieprzu. Całość blendujemy i trzymamy na małym ogniu aż trochę się przegotuje i zgęstnieje.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Suszone pomidory i oliwki kroimy w paseczki a mozzarellę w plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, na grzałkę góra/dół.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszy nasmarowanej olejem. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy kurczaka, cebulę, suszone pomidory, mozzarellę i oliwki. Wszystko posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika do 15-20 min. Warto co jakiś czas zaglądać do piekarnika i sprawdzać wykałaczką czy ciasto twardnieje.
Przed podaniem można skroplić oliwą jednak nie jest to konieczne ;)
Smacznego!
uwielbiam robić domową pizzę!
OdpowiedzUsuń