Oto oryginalny przepis na curry z dynią i kurczakiem. Ja napiszę tutaj swoją wersję z małymi modyfikacjami. Sami wybierzecie z którego przepisu skorzystacie w kuchni.
Składniki: na (4-5 porcji)
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- około 300g dyni (ja robiłam na oko - dodałam połówkę ćwiarki)
- 1 pomidor
- brak chilli zastąpiłam chilli w proszku oraz kroplą tabasco
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 125ml passaty, ktorą zrobiłam sama (poniżej podam składniki)
- oliwa do smażenia
na passatę:
- 1/2 puszki pomidorów
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- łyżeczka przecieru pomidorowego
na marynatę:
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 3 ząbki czosnku, drobno starte
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, oliwy i pasty curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Składniki do passaty blendujemy, następnie trzeba je zagotować i potem odstawić na chwilę aby ostygła.
Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, usunąć większość pestek, miąższ pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Dodać chilli w proszku i tabasco. Wszystko wyłożyć na talerz.
Do tego samego garnka wlać drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony.
Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2 - 3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut.
Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 minuty. W międzyczasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
Do dyni dodać zebraną śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować przez około 8 - 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i gotować przez 3-5 minut.
Dodać świeże pomidory i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, odstawić z ognia i podawać z ugotowanym ryżem.
Ciężko stosować się do ram czasowych - ja robię wszystko na oko. Przy pierwszy korzystaniu z przepisu stosowałam się do tych z kwestismaku.com. Wyszło pysznie!
Dodatkowo przygotwałam szybką sałatkę.
- Składniki:
- 200g rukoli
- 6 czarnych oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cebulki
- sos vinegrette (można gotowy bądź według domowego przepisu)
Sposób przygotowania:
Oliwki kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki, cebulę w kosteczkę. Do miski wrzucamy rukolę, resztę składników i zalewamy vinegrettem 10 minut przed podaniem.
Hej Gosia, co tu tak pusto? Sezon dyniowy już się skończył, mamy nowy rok a tu pusto! Dawaj mi tu przepisy prędko! (Gdanska)
OdpowiedzUsuńNoo trochę się zapuściłam! od stycznia ruszę z nową dawką przepisów:)
OdpowiedzUsuń