Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego (10szt. papieru)
- 1 opakowanie krewetek tygrysich z biedronki
- 1 marchewka
- 1/2 - 1 pora
- 8 grzybów mun
- łyżeczka drobno startego imbiru
- 2 ząbek czosnku
- 1 dymka
- garść kiełków fasoli mun
- ok. 200g makaronu chow mein
- 250g piersi z kurczaka
- sos sojowy
- olej
- pieprz
Farsz:
Krewetki obieramy z pancerza i kroimy na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Cebulę, czosnek siekamy drobno.
Marchew ścieramy na tarce na średniej wielkości oczkach, a pora kroimy w krążki.
Do miseczki wlewamy wrzątek i wkładamy do nich suszone grzyby mun aby się rozłożyły na około 5 min. (Dokładne info na opakowaniu). Następnie kroimy w paseczki.
Do innej miseczki również wlewamy wrzątek i wrzucamy tam makaron chow mein i trzymamy go we wrzątku wg wskazówek na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią marchew, pora oraz dymkę. Warzywa polewamy sosem sojowym - na oko 2-3 łyżki.W momencie kiedy zaczynają mięknąć dokładamy czosnek, krewetki oraz kurczaka Gdy mięsko się zarumieni, dodajemy grzyby mun, kiełki fasoli oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy farsz do wystygnięcia.
Zawijanie oraz smażenie:
Do zawijania sajgonek potrzebujemy:
- deskę do krojenia
- miskę z letnią wodą
- papier ryżowy
- farsz
- wok
- olej
W woku rozgrzewamy olej, delikatnie wkładamy sajgonki tak aby się nie rozkleiły i podsmażamy aż nabiorą złocistego koloru.
Podawać najlepiej z sosem słodko - pikantnym Tao Tao lub Vifon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz