Składniki:
- 250g makaronu penne
- 6-8 suszonych pomidorów (polecam te z lidla)
- 8 czarnych oliwek
- garść roszpunki
- oliwa z suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sos vinaigrette
- ząbek czosnku
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Oliwki i pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Liście roszpunki rozrywamy na mniejsze cząstki. Wszystko wkładamy do miski i zalewamy sosem około 15min przed podaniem na zimno. W przypadku opcji na ciepło najlepiej wrzucić wszystko na patelnię, lekko podsmażyć na wcześniej zrobionym sosie/zalewie.
Sos: do miseczki wlewamy zalewę (oliwę) ze słoika z suszonych pomidorów - 4 łyżki. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wsypujemy gotowy sos vinaigrette. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy wedle uznania octu balsamicznego i pieprzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz