Składniki:
- 4-5 pomidorów rzymskich
- 1 puszka pomidorów całych
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 750ml - 1l bulionu drobiowego
- śmietana 18%
- rozmaryn
- cynamon
- kminek
- papryka słodka
- olej/oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory rzymskie rozkroić na połówki. Oprószyć solą, pieprzem i posypać lekko rozmarynem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 150-200 stopni, a następnie piec 25-30 min aż pomidory się skarmelizują. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka. Oba składniki wrzucamy na rozgrzany olej w garnku z grubym dnem. Na małym ogniu czekamy aż zmiękną. Dodajemy szczyptę cynamonu, papryki słodkiej oraz rozgniecionego wcześniej w moździerzu kminku. Po 2-3 minutach dodajemy 3/2 puszki ciecierzycy, puszkę pomidorów oraz upieczone pomidory rzymskie. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Przed podaniem wrzucamy do naszej zupy pozostałą ciecierzycę. Zupę podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz