Składniki:
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (np. hortex)
- 1 pierś z kurczaka
- zioła do drobiu (przyprawa kamis, bądź samemu można zmieszać ulubione)
- sól, pieprz
- bułka tarta
- mąka pszenna
- mleko
- 1 śmietana 12%
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie, majeranek
- szczypta granulowanego czosnku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od sosu. Do miski wlewamy śmietanę, majonez, dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części, oprószamy solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Bierzemy dwa głębokie talerze.Do jednego wlewamy 100ml mleka, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej (można smażyć normalnie jak kotlety, albo dodając więcej oleju - jak w głębokim). Kawałki kurczaka maczamy w mleku, obtaczamy w mące i bułce i wrzucamy na patelnię. Kto ma frytkownice, niech z niej skorzysta - łatwiejsza i poręczniejsza. Iii tym samym danie gotowe! Wygodnie zabrać wszystko ze sobą do pracy, gdzie (jeśli mamy możliwość) mięso można odgrzać w mikrofalówce. Również dla posiadaczy napiętego grafiku taki obiad w domu to oszczędność czasu.
Poza tym danie jest lekkie, a fasola jest fajnym zastąpieniem ziemniaków.
Zdjęcia słabe bo robione telefonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz