Skład:
- 3 jajka
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy margarynę (koniecznie powinna zostać wyciągnięta z lodówki około godzinę przed pieczeniem aby zmiękła!) oraz wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Gdy uzyskamy spójną masę, dodajemy 1 jajko. Miksujemy, dodajemy kolejne i czynność powtarzamy aż jajka i masa margarynowa dokładnie się połączą. Następnie zaczynamy dosypywać mąki. Najpierw dodajemy proszek do pieczenia, pół szklanki mąki przesianej przez sitko i dokładnie miksujemy. Czynność powtarzamy aż cała mąka zmiesza się z resztą i powstanie kremowa masa. Pędom rabarbaru odcinamy stwardniałe końce i obieramy z wierzchniej warstwy skórki. Kroimy w ok. 1cm kostki i dodajemy do masy ciasta. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę (ja miałam taką ok. 25cm x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowaną margaryną. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni, na 40 min. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygnie i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz