Ilości moich składników nadały się na pełny obiad dla 3 osób.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (duża, ok. 600g)
- 5 chlebków pitta ( ja kupiłam w realu, około 6,50zł za opakowanie)
Marynata do mięsa:
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty
- 1 łyżka pikantnej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Dip z awokado:
- 2 dojrzałe awakado
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 2 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno posiekane
- 1 świeża zielona lub czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana (ja niestety nie miałam papryczki i zrobiłam bez)
- mały pęczek świeżej kolendry, drobno posiekany (ja zamiast świeżej kolendry, dodałam sproszkowanej, 1,5 łyżeczki)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok. 1h.
Avocado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a miąższ wydłubujemy łyżką i wkładamy do miski. Dodajemy kmin, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę, kolendrę, oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą blendera, aż powstanie gładka, spójna masa. Dip również odkładamy do lodówki aby dokładnie przeszedł.
Jak już wyżej napisałam, od siebie dodałam sałatkę. 200g rukoli, 2 średniej wielkości pomidorki pokrojone w kostkę, 6 grubych plastrów zielonego ogórka pokrojonych w ćwiartki zmieszane razem w misce. Całość zalałam oliwą extra virgin - ok. 1,5 łyżki, 1 łyżeczką octu balsamicznego, szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy na to kurczaka.
Chlebki pitta skraplamy wodą, kroimy na pół i wkładamy do tostera - robiłam to wg propozycji z opakowania chlebków.
Gotowy chlebek rozcinamy w środku, smarujemy dipem z avocado i dodajemy usmażone kawałki kurczaka. Do środka można również dodać trochę sałatki, czy innych składników. To już jednak inwencja twórcza gotującego.
No i obiad gotowy.
Mi taka lekka forma niedzielnego obiadu bardzo zasmakowała, a ten przepis na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz