Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (ja używam tej z Biedronki)
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
szczypiorek/zielona cebulka
sól, pieprz
olej bądź oliwa winogronowa
Sposób przygotowania:
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na patelni do momentu aż lekko zbrązowieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany szczypiorek, cebulkę, sól, pieprz i zalewamy olejem. Całość blendujemy.. no i o to cały przepis!
Ja podaje ją tak jak jadłam ją pierwszy raz, czyli na grzankach z tostera, z pomidorem i zielonym ogórkiem (wiem, że nie powinno się tego łączyć ale smakuje najlepiej!) bądź kiszonym ogórkiem. A ostatnio sama od siebie do pasty dodałam również świeżej bazylii.
Konsystencja bardziej musowa, nie każdemu może przypasować - jednak mi smakuje bardzo! Propozycja na śniadanie nieco inne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz