Nareszcie! Za mną moja pierwsza hummusowa misja. Po zasmakowaniu tego wschodniego przysmaku w libańskiej restauracji, od razu postanowiłam skorzystać z zasobów bliskiego tureckiego sklepu aby przyrządzić hummus w domu.
Hummus świetnie nadaje się jako pasta śniadaniowa, przystawka imprezowa, czy po prostu opcja na szybką przekąskę.
Dwoma podstawowymi składnikami hummusa są ciecierzyca oraz pasta tahini. Jeśli jesteś w ich posiadaniu - reszta składników to wybór dowolny. Mi bardzo zasmakował pikantny hummus z chilli, jednak ja przygotowałam go z cytryną i pietruszką, w duecie z libańskimi chlebowymi plaskami. Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy białej
- 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
- 1 duży ząbek czosnku
- garść świeżej pietruszki
- 1/2 świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa
Sposób przygotowania:
W misce zmiksować wszystkie składniki (poza oliwą) za pomocą blendera. Konsystencja hummusu nie może być za gęsta, dlatego ja oliwę, 3 łyżki, dodałam na końcu aby troszkę ją rozrzedzić. Jeśli hummus dalej jest za gęsty można dodać troszkę wody z puszki w której była ciecierzyca.
Ja hummus udekorowałam gałązką świeżej pietruszki oraz mieloną ostrą papryką.
Hummus można podawać z chlebem lub arabskimi plackami chlebowymi.
Smacznego!
hummus uwielbiam w każdej postaci!
OdpowiedzUsuń