Prosta sama w sobie, jest super rozwiązaniem gdy nie ma się czasu na większe gotowanie. Właściwie ziemniaki i boczek robią wszystko, reszta to kwestia gustu.
Ja starałam się odtworzyć zupę znaną z górskich stoków i o to co mi wyszło.
Składniki: (na 2 porcje)
- 4-5 ziemniaków
- 5 plastrów boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- Sól i pieprz
- Koperek
- 0.5l bulionu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozgniatamy lub miksujemy na gładką masę. Na patelni podsmażamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek i czosnek. Do ziemniaków dodajemy powoli bulion (może być mniej niż 0,5 aby nie była za rzadka) i mieszamy aby uzyskało jednolitą masę. Następnie dodajemy boczek z czosnkiem, doprawiamy i jeśli to konieczne dodajemy łyżkę śmietany. Przed podaniem przyozdabiamy koperkiem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz