I udało się. Znalazłam swój sposób na soczewicę. Połączyłam proste składniki i efekt był zadowalający, jednak dopiero zasmażka dopełniła wszystko! Smak i zapach smalcu nadał tej jakże nieatrakcyjnie wyglądającej potrawie odpowiedni aromat.
Wszystkim polecam tę prostą potrawę jako danie główne bądź uzupełnienie do całego dania.
Składniki:
- 100g zielonej soczewicy
- 50-100g boczku
- pół cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- sól, pieprz
- szczypta curry, słodkiej papryki
- pół małej papryczki chilli
- przegotowana woda ( ok. 3 szklanki)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Soczewicę namoczyć przez godzinę w wodzie.
Po upływie tego czasu na patelni podsmażyć boczek. Gdy trochę się stopi dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki i przeciśnięty czosnek.
Całość lekko podsmażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę i całość zalać przegotowaną wodą, tak aby lekko zakryła całość znajdującą się na patelni.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować ok. 20 min (ważne żeby woda wyparowała a soczewica i marchewka zmiękły). Po tym czasie doprawić wg uznania, jeszcze podlać wodą (ok. pół szklanki) i dusić 5-10 min. W tym czasie na drugiej patelni roztopić smalec i wymieszać z mąką. Ważne by mieszać energicznie, aby nie powstały gródki i cała mąka dokładnie się zmieszała.
Dodać zasmażkę do soczewicy i voila - gotowe!
Smacznego!:)
Całość lekko podsmażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę i całość zalać przegotowaną wodą, tak aby lekko zakryła całość znajdującą się na patelni.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować ok. 20 min (ważne żeby woda wyparowała a soczewica i marchewka zmiękły). Po tym czasie doprawić wg uznania, jeszcze podlać wodą (ok. pół szklanki) i dusić 5-10 min. W tym czasie na drugiej patelni roztopić smalec i wymieszać z mąką. Ważne by mieszać energicznie, aby nie powstały gródki i cała mąka dokładnie się zmieszała.
Dodać zasmażkę do soczewicy i voila - gotowe!
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz